Radboud Universiteit krijgt leerstoel Romeinse Limes
Nijmegen financiert voor de komende drie jaar een bijzondere leerstoel over de Romeinse Limes aan de Radboud Universiteit in de stad. Nijmegen wil zich daarmee nog duidelijker profileren als de oudste stad van het land en extra aandacht geven aan de belangrijke rol die Nijmegen speelde in de Romeinse tijd.
De Limes vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Resten en sporen van die grens zijn dwars door Nederland te vinden. In Nijmegen stond het grootste Romeinse legerkamp. In de stad worden nog steeds bijzondere archeologische resten uit die tijd blootgelegd. De Limes staat op de nominatie om UNESCO-Werelderfgoed te worden.
Nijmegen wil het landelijke kenniscentrum van de Romeinse Limes worden. De stad herbergt al het Gelderse archeologisch depot en een deel van Museum Het Valkhof is gewijd aan de talloze Romeinse opgravingen. De leerstoel moet naast wetenschappelijk onderzoek zorgen voor meer bekendheid onder een breed publiek, aldus de gemeente. De bijzondere leerstoel wordt ondergebracht bij de Letterenfaculteit.
Tentoonstelling Dorpshuis
Het Torenmuseum is natuurlijk nog altijd gesloten, maar de gangen van het Dorpshuis zijn wel open. Daar is nu een kleine tentoonstelling ingericht met platen en boeken uit het museum. Te bezichtigen voor wie een mondkapje op heeft.
U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen.
Artikel over de vondst van het tweede castellum in Valkenburg
Rijnland Geschiedenis heeft het artikel over de vondst van het tweede castellum in Valkenburg op haar site geplaatst.
Projectarcheoloog en directievoerder Peter Jongste lichtte het nieuws over de vondst op het terrein van het voormalig
vliegveld Valkenburg nader toe. Link naar het artikel
Minicolleges Jasper de Bruin
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een reeks van vier mini-colleges van Jasper de Bruin over de
Romeinen in Nederland online gezet. Hij neemt u in zijn verhalen mee op ontdekkingstocht langs
de Nederlandse Rijn, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Tekeningen van archeologisch
illustrator Kelvin Wilson omlijsten zijn verhalen uit het leven van alledag.
Wie denkt dat aan de limes alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. In de dorpjes langs de
grens, en zelfs in de forten, woonden ook de vrouwen en kinderen van de soldaten en hun
bedienden. Bovendien waren er ambachtslieden en handelaren uit alle windstreken van de wereld te
vinden die zaken deden met het leger. Aan de hand van archeologische vondsten vertelt Jasper de
verhalen van de mensen die hier in de Romeinse tijd leefden.
Klik hier voor de colleges
Artikel over Valkenburg op Romeinen.nl
"Over Romeins Valkenburg is in archeologisch opzicht veel bekend," schrijft Janneke van Haver-Plas in een nieuw artikel op Romeinen.nl. "Hoewel deze Limeslocatie in de afgelopen decennia uitgebreid werd onderzocht en beschreven is er alle reden om dit Zuid-Hollandse dorp opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Onlangs opende in het Torenmuseum Valkenburg een vernieuwde museale presentatie over het roemruchte Romeins verleden. Nog geen maand later werden er op een steenworp afstand spectaculaire nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan."
Lees hier het artikel verder.
Geschiedenis vroeg-Romeins West-Nederland herschreven
Het blad 'Archeologie in Nederland' jaargang 4, december 2020 van archeologievereniging AWN wijdt een groot artikel aan 'De castra van Valkenburg (Zuid-Holland), Een onverwacht legioenskamp uit de vroeg-Romeinse tijd.' Auteurs Wouter Vos, Edwin Blom, Brecht Cornelisse, Lourens van der Feijst. Jeroen Loopik en Arie Tol gaan in de pagina's 2 t/m 11 in op de opgraving van het tweede castellum tot nu toe.