Vereniging Oud Valkenburg

Vliegveld Valkenburg komt weer even tot leven

Marco Borst neemt de bezoekers mee op de lange weg door de bureaucratie die de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg aflegt richting de realisatie van een bezoekerscentrum dat de geschiedenis van het vliegveld belicht. Begrijpelijkerwijs is het de bedoeling dat dit bezoekerscentrum op of in de directe omgeving van het voormalige vliegveld kan komen.
De barakken vallen af omdat deze geen nutsvoorzieningen bevatten en niet worden verhuurd maar verkocht. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft wel een alternatief: de telefooncentrale van het vliegveld. Maar voordat de stichting een huurcontract kan ondertekenen, moet een gemeentelijke subsidie worden zekergesteld. En voordat van die subsidie sprake kan zijn, moet de stichting een omgevingsvergunning hebben voor het onderbrengen van een bezoekerscentrum in de telefooncentrale. Vanwege al deze trajecten perikelen staat de stichting pas eind 2018 waar het vorig jaar al had willen staan.
Inmiddels is alles rond. Het Rijksvastgoedbedrijf maakt de telefooncentrale het komende half jaar gereed voor gebruik als bezoekerscentrum. Intussen heeft de stichting topstukken zoals zijn Neptune motor gerestaureerd. Zij kan nu de plannen voor stoffering en inrichting gaan uitwerken. Ook heeft de stichting eindelijk voldoende zekerheid om vrijwilligers te werven. Die kunnen aan de slag met restauratie van objecten en inrichting en bezetting van het centrum.

Quiz

Als ludiek afsluitend programma-onderdeel hebben Henk Imthorn en Gerrit Russchenberg van Vereniging Oud Valkenburg een quiz georganiseerd. Bij de beantwoordeing helpt het te hebben opgelet tijdens de voordrachten. De antwoorden op de vragen wanneer de werkzaamheden aan het vliegveld werden gestart, in welk jaar de Luchtstrijdkrachten er actief werden en hoeveel bouwplannen Linda van den Berg noemde, zijn namelijk langsgekomen.
Maar hoeveel jaar de Ronde van Valkenburg werd georganiseerd en in welk jaar de boerderij van Van Egmond werd afgebroken? Het juiste antwoord op dergelijke vragen vereist diepere kennis van het onderwerp, kennis die bij veel van de aanwezigen aanwezig blijkt.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de maand

 "Het is op 11 mei a.s. 80 jaar geleden hier 11 Valkenburgers werden gedood"
"Het is op 11 mei a.s. 80 jaar geleden hier 11 Valkenburgers werden gedood"

Wie is online

We hebben 164 gasten en geen leden online

Copyright Oud Valkenburg