Vereniging Oud Valkenburg

Rabo wensenfonds

Wat is er mooier dan het conserveren van archeologische vondsten op de plek waar ze uit de bodem kwamen? Dat gaat Vereniging Oud Valkenburg ook in dit geval doen: een tastbaar bewijs van de Romeinse weg laten zien. Dat kan niet zonder de paal eerst te laten conserveren. Wanneer een tweeduizend jaar oude eiken paal uit een natte bodem 'zo maar' in de buitenlucht komt, valt hij al snel uit elkaar.
In de bodem hebben bacteriën en hydrolyse het hout aangetast. Het is een kwetsbare, lege structuur geworden. De cellulose is eruit verdwenen en water is ervoor in de plaats gekomen. Als het hout vervolgens snel droogt, gaat het krimpen, scheuren, barsten en vervormen. Het moet tot aan de behandeling dan ook onder water worden bewaard.
Er zijn twee manieren om archeologisch hout de verduurzamen. De eerste is vriesdrogen. Het voorwerp wordt snel ingevroren en vervolgens in ijskoude, droge omgevingslucht bewaard. Het ijs verdwijnt dan en het houten voorwerp ontwatert met behoud van de vorm. Als het hout is aangetast, komt impregneren met een vulmiddel aan de orde om breken te voorkomen. Dit vriesdrogen is vanwege de kosten vooral geschikt voor kleine voorwerpen en in Nederland niet zo gebuikelijk.
Het ligt dan ook meer vor de hand om de paal te laten impregneren met Polyethyleenglycol (PEG). Dit wasachtige vulmiddel verdringt eerst het water uit het object en wordt vervolgens hard. Dit maakt het hout weer stevig. Er zijn verschillende bedrijven in Nederland die deze behandeling beheersen.

Documenteren

Daarmee is de zaak nog niet klaar. Wanneer is hij omgehakt? Dendrochronologisch onderzoek geeft de antwoorden op die vragen. Minimaal zestig jaarringen van een boom vormen samen een soort streepjescode. In het ene jaar, met lekker weer, groeit een boom snel. Als het weer slecht is, groeit hij langzamer. Die afwisseling van goede en slechte jaren verschilt per gebied. Door de streepjescode van de Valkenburgse fundatiepaal naast de bekende gegevens (zogeheten referentiekalenders) voor alle jaren en verschillende regio's te leggen, wordt duidelijk wanneer de eik is omgehakt. Tegelijkertijd komt naar voren waar de boom is geveld.
Deze informatie presenteert Oud Valkenburg te zijner tijd in het Torenmuseum. Natuurlijk komt er ook allerlei andere nuttige informatie over Romeinse wegen bij.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de maand

 "Het is op 11 mei a.s. 80 jaar geleden hier 11 Valkenburgers werden gedood"
"Het is op 11 mei a.s. 80 jaar geleden hier 11 Valkenburgers werden gedood"

Wie is online

We hebben 6 gasten en geen leden online

Copyright Oud Valkenburg