Vereniging Oud Valkenburg

Royal Air Force Central Band

Met de muziek mee

In de vorige eeuw, u weet wel die goede oude tijd, heeft elk respecterend krijgsmachtonderdeel een muziekkorps binnen zijn gelederen. Bij de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) beschikt men in de jaren vijftig, zestig en zeventig over de MLD-kapel. Menigeen zal zich de bijdragen van bovengenoemde musici in de regio herinneren. In Valkenburg is jarenlang medewerking verleend aan de jaarlijkse dodenherdenking waarbij met de omgang door het dorp de tamboers, op hun gedempte trommels de Dodenmars ten gehore brengend, steevast voorop lopen. De Katwijkse inwoners denken wellicht met weemoed terug aan de optredens op de boulevard tijdens het wielerevenement “Tour van Valkenburg”.

De Britse luchtmacht (Royal Air Force = RAF) beschikt in 1920 al over een muziekkorps. Deze RAF Central Band heeft in 1949 verschillende internationale optredens achter de rug waaronder optredens in de Verenigde Staten en Canada. Door televisie- en radio optredens is er grote bekendheid onder de Britse bevolking ontstaan. In ons kikkerland is slechts een enkeling op de hoogte van de muzikale kwaliteiten van het muziekkorps. De stichting Het Van Weerden Poelman Fonds, een financieel steunfonds voor personeel van de Koninklijke Luchtmacht in nood met een sociale en/of medische achtergrond, en de vereniging Onze Luchtmacht weten het in 1949 voor elkaar te krijgen om deze RAF Central Band naar Nederland te halen voor een tiendaagse tournee waarbij de opbrengst van de concerten grotendeels ten bate zullen komen van eerder genoemd fonds.

Op vrijdag 21 oktober arriveren op het Marine Vliegkamp Valkenburg aan het eind van de ochtend vier transportvliegtuigen van het type Dakota (KN360, KN380, KN514 en KN640) met aan boord het 62-koppige muziekkorps en hun instrumenten. Het gezelschap wordt op het platform begroet door de kolonel-vlieger S. Mante, voorzitter van de raad van beheer van de stichting Van Weerden Poelman Fonds. Na het afhandelen van de nodige formaliteiten, het uitladen van de bagage en de instrumenten, goed voor tweeënhalve ton aan gewicht en vervoerd in een aparte Dakota, vertrekt het muziekkorps naar de vliegbasis Ypenburg en keren de vier Dakota’s terug naar de basis Oakington in het Verenigd Koninkrijk.

Het openingsconcert van de tournee wordt gegeven in de Houtrusthallen, een sportcomplex in Den Haag, ter gelegenheid van de opening van de eerste Nederlandse overdekte kunstijsbaan en wordt bijgewoond door verschillende hoge officieren van de Koninklijke Luchtmacht. De navolgende dagen bezoeken en genieten duizenden mensen van de concerten die op meerdere locaties in het land onder leiding van Wing-Commander A.E. Sims worden gegeven.

Op woensdag 2 november keert het gezelschap vanaf het Marine Vliegkamp Valkenburg terug naar de basis Oakington in het Verenigd Koninkrijk. Net als op de heenreis wordt gebruik gemaakt van vier Dakota transporttoestellen. Anno 2011 treedt de RAF Central Band nog steeds op en geniet het inmiddels grote bekendheid over de hele wereld. Helaas is de MLD-kapel in 1978 ter ziele gegaan en het Marine Vliegkamp Valkenburg in 2006 gesloten. Zelfs de Houtrusthallen zijn gesloopt in verband met betonrot. Het enige wat nog rest zijn de herinneringen.

 

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

/lightbox
In november 2016 werd gevierd dat de vereniging 40 jaar bestond. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder.

Copyright Oud Valkenburg