Vereniging Oud Valkenburg

Zuid-Afrikanen

Suid-Afrikaanse staatshoofde

Het is koud en er staat een stevige noordoosten wind wanneer op woensdag 9 oktober 1946 het vliegtuig met aan boord veldmaarschalk Jan Christiaan Smuts, de Zuid-Afrikaanse minister president, nog een rondje boven Valkenburg vliegt en vervolgens de landing inzet. Onder een grijze lucht wordt Smuts in Nederland welkom geheten door verschillende hoogwaardigheidsbekleders en de burgemeesters van Katwijk en Wassenaar (was de burgemeester van Valkenburg verhinderd?). Een regiment luchtvaarttroepen vormt de erewacht en de Koninklijke Militaire Kapel speelt zowel het Britse als Zuid-Afrikaanse volkslied. Op donderdagmorgen vliegt Smuts naar Woensdrecht om vervolgens met de auto een bezoek te brengen aan Walcheren (zijn voorouders komen uit Middelburg). Dezelfde avond keert hij met het vliegtuig terug naar Valkenburg.

Bij zijn vertrek op zaterdagmorgen krijgt hij van mevrouw Hiddink (iemand enig idee wie dit is?) bloemen overhandigd. De Dakota voorzien van een grote rode balk met 5 sterren is tijdelijk ter beschikking gesteld door de Britse veldmaarschalk Montgomery. Na te zijn opgestegen maakt het nog een ronde over het vliegpark en vliegt dan richting Brussel. Onderweg zijn de weersomstandigheden zo slecht dat de piloot zich genoodzaakt voelt om in Belgiƫ een voorzorgslanding te maken en op een later tijdstip zijn weg te vervolgen.

Het jaar 1990 is een memorabel jaar omdat niet alleen de Zuid-Afrikaanse president De Klerk maar ook de recentelijk op vrije voeten gestelde ANC leider Nelson Mandela op Valkenburg te zien zijn. Laat op de avond van 15 juni arriveert Mandela in een Italiaans militair vliegtuig van het type Gulfstream III (MM62022). De volgende dag vliegt hij van Schiphol naar Londen. Vier maanden later maakt president F.W. de Klerk zijn opwachting. Onder een heerlijke najaarszon wordt de president in de ochtend van 23 oktober welkom geheten door premier Lubbers en minister Van den Broek. Het staatsbezoek trekt veel aandacht van de media in zowel het binnen- als buitenland. De president en zijn gevolg maken gebruik van een Boeing 707 (ZS-LSH). Twee dagen later vertrekt het gezelschap naar Luxemburg.

Het leven kan raar lopen. Zo zit je ruim vijfentwintig jaar gevangen en nog geen tien jaar na je vrijlating ben je president. De man die het allemaal aan de lijve meemaakt is Nelson Mandela. Op 11 maart 1999 wordt Mandela op het Marine Vliegkamp Valkenburg hartelijk welkom geheten door Koningin Beatrix en Prins Claus. De 12-jarige Sabine uit Oegstgeest (wat is er van haar geworden?) mag een bosje bloemen overhandigen aan de staatsman en heeft wellicht ook de dag van haar leven. Na een druk programma van de voormalige strijder tegen apartheid wordt de volgende dag afscheid genomen van deze legendarische persoon. In een Falcon 900 (ZS-NAN) zet de president zijn afscheidstournee voort.

Op uitnodiging van minister-president Balkenende brengt de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, de opvolger van Mandela, in november 2004 een bezoek aan ons land. De aandacht van de pers voor dit bezoek is veel minder dan voor het bezoek van Mandela vijf jaar eerder. De bewindsman arriveert in de middag van 17 november vanuit Straatsburg in een Boeing 737 (ZS-RSA) en vertrekt de volgende morgen na te hebben ontbeten met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, opgeleukt met een kort optreden van de theatervoorstelling The Lions King.

 

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

/lightbox
In november 2016 werd gevierd dat de vereniging 40 jaar bestond. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder.

Copyright Oud Valkenburg