Vereniging Oud Valkenburg

Sinterklaas

Wie kent hem niet? Heel lang geleden vervulde deze hedendaagse kindervriend de rol van bisschop in het Byzantijnse Rijk. Dit verklaart waarom de goedheiligman vandaag de dag nog steeds gekleed gaat in een rode mantel en een mijter draagt. In combinatie met zijn lange witte baard, zijn staf en niet te vergeten zijn trouwe schimmel is het op zijn minst een opmerkelijke verschijning en voor sommige een veroorzaker van decemberstress.

Met de landelijke intocht per stoomboot, in 1952 voor het eerst rechtstreeks op televisie uitgezonden, wordt het startsein gegeven voor het sinterklaasfeest en breekt een periode aan waarin het geoorloofd is om onder het vertolken van een of meerdere sinterklaasversjes je schoen, al dan niet voorzien van een wortel, ’s avonds in de buurt van de kachel te zetten in de hoop dat deze de volgende morgen is gevuld met lekkers (chocola, kruidnoten, marsepein, pepernoten, schuimpjes, speculaas of taaipoppen) of een cadeau(tje). Rituelen die vandaag de dag min of meer in het slop zijn geraakt zijn het uitdelen van bisschoppelijke correcties en het in de zak stoppen van stoute kinderen.

Eenmaal in het land staat Sinterklaas voor een haast onmogelijke opdracht. Van deze reeds op respectabele leeftijd verkerende kindervriend wordt verwacht dat hij zoveel mogelijk wensen in vervulling laat gaan. Gelukkig beschikt de goedheiligman over een groot aantal knechten die onder de bezielende leiding van de Hoofdpiet hem hierin kunnen assisteren. Bij grote drukte en/of in noodgevallen kan zelfs een beroep worden gedaan op hulpsinterklazen. Om alle woningen, scholen, ziekenhuizen en verenigingen binnen de gestelde termijn te kunnen bezoeken wordt van elk voorhanden zijnd vervoermiddel gebruik gemaakt.

In een vliegtuig van het type Dominie, gevlogen door de Luchtstrijdkrachten, arriveert Sinterklaas in december van het jaar 1948 op Valkenburg. Door het aangetreden militaire personeel wordt bij aankomst uit volle borst en met een onbegrensd gevoel voor humor het o zo bekende sinterklaasvers Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan gezongen.

Jaren later wordt het bezoek van Sinterklaas aan het Marine Vliegkamp Valkenburg in sommige gevallen gecombineerd met een bezoek aan het Zeehospitium in Katwijk aan Zee. Minstens eenmaal heeft een Lynx-helikopter van de Marine Luchtvaart Dienst de Sint met zijn Zwarte Piet vervoerd naar dit gezondheidscentrum waar zorg en ondersteuning wordt geboden aan kinderen en volwassen met een ziekte of lichamelijke handicap.

Van soldaat tot admiraal
op Valkenburg kwamen ze allemaal
Zelfs Sint en Piet, al jaren goede vrinden
wisten het vliegkamp nagenoeg jaarlijks te vinden
Dan opeens na al die jaren
moeten we daadwerkelijk besparen
Orions vetrekken naar andere oorden
de commandant spreekt de laatste woorden
Alles wat ons nu nog rest
zijn herinneringen en het gevoel dat we zijn geflest

 

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

/lightbox
In november 2016 werd gevierd dat de vereniging 40 jaar bestond. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder.

Copyright Oud Valkenburg