Vereniging Oud Valkenburg

Monty

De titel van deze column zal naar verwachting bij de lezers verschillende herinneringen oproepen. De wat oudere lezers denken wellicht meteen aan de houtjes touwtjes jas uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, de montycoat. Lezers van mijn generatie misschien wel aan het Monty Python Flying Circus. Een stel Engelse grappenmakers die in mijn ogen garant staan voor een aanzienlijk aantal niet te vergeten hilarische sketches. Jaren later speelt een van deze grappenmakers een hoofdrol in het eveneens komische programma Fawlty Towers. De scene waarin Mister Fawlty gespeeld door John Cleese met een gestrekte vinger onder zijn neus en zijn kaarsrechte benen hoog opzwaaiend door het hotel marcheert en roept: “Don’t mention the war” (praat niet over de oorlog) doet mij nog altijd in lachen uitbarsten. De oudere generatie waarvan de meerderheid waarschijnlijk de lol van het Monty Python Flying Circus en Fawlty Towers niet kan inzien, zal bij het lezen van de kop wellicht meteen denken aan de Britse veldmaarschalk Montgomery en wel degelijk over de oorlog beginnen.

Bernard Montgomery geboren in 1887, zoon van een dominee en al snel het zwarte schaap van de familie kiest voor een militaire carrière. Monty, zoals hij in de wandelgangen wordt genoemd, is de bedenker van operatie Market Garden zijnde een verrassingsaanval met parachutisten om de bruggen over de Maas, Rijn en Waal te veroveren. Via bovengenoemde bruggen hopen de geallieerden vliegensvlug te kunnen oprukken en de oorlog in Nederland voor kerst 1944 te beëindigen. Helaas mislukt de operatie en heeft het westen van Nederland nog een Hongerwinter voor de boeg.

Op 9 november 1948 arriveert veldmaarschalk Montgomery in een Dakota (KN651) van de Britse luchtmacht voor het eerst op Valkenburg. Op het vliegkamp wordt hij onder andere ontvangen door de Britse ambassadeur Sir Philip Nichols, tevens gastheer voor de dagen dat Monty in Nederland verblijft. In zijn functie als voorzitter van de permanente commissie van de verdedigingsraad van de West-Europese Unie en als plaatsvervangend opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa is Monty door de jaren heen een regelmatige bezoeker van het voormalige vliegkamp.

De Amerikaanse generaal Eisenhower schenkt Montgomery persoonlijk een eigen vliegtuig van het type Dakota (KN628) in 1949. Binnen Britse politieke kringen zet dit kwaad bloed en wordt hierover volop gemopperd. Zes jaar later wordt Monty verteld dat “zijn toestel” aan vervanging toe is en mag hij in voorkomende gevallen gebruik maken van een andere Dakota (KN645). De veldmaarschalk is een geheel andere mening toegedaan. Volgens hem mankeert zijn Dakota helemaal niets en is het enige wat aan vervanging toe is de politici die hem deze smerige streek hebben geleverd.
 
In 1958 gaat Montgomery met pensioen. Zijn laatste bezoek aan het vliegkamp vindt plaats in juni van dat jaar. Op 26 juni wordt hem een regeringsdiner aangeboden door de toenmalige minister-president Drees. Initieel is het plan om te dineren in het Kurhaus maar uiteindelijk kiest men voor De Beukenhof in Oegstgeest. De volgende dag vertrekt Monty voor de laatste maal vanaf Valkenburg.

 

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

/lightbox
In november 2016 werd gevierd dat de vereniging 40 jaar bestond. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder.

Copyright Oud Valkenburg