Vereniging Oud Valkenburg

Nehru

Een wel heel bijzonder bezoek vindt plaats in de zomer van 1957. De premier van India, Jawaharlal Nehru, sluit zijn Europese rondreis met een tweedaags bezoek aan Nederland af. Op een zonovergoten Valkenburg arriveert de premier met zijn gevolg vanuit het Verenigd Koninkrijk aan het eind van de ochtend op maandag 8 juli.

NehruDe viermotorige Vickers Viscount (IU-684) van de Indiase Luchtmacht wordt geparkeerd op het hoofdplatform. Als het toestel tot stilstand komt zwaait de deur aan de linker achterzijde open en wordt de trap op wielen door vier matrozen op zijn plaats geduwd waarna zij zich aan weerskanten van de trap opstellen. Als de premier van India in de deuropening verschijnt springen de vier matrozen, gekleed in zondags tenue – daags blauw met kraag en witte pet – op commando van een onderofficier in de houding. Er wordt gesalueerd als de premier het toestel via de trap verlaat.

Het ontvangst comité bestaat uit de commandant van het vliegkamp, de kolonel Witholt, de minister van buitenlandse zaken Luns, een afvaardiging van de Indiase gemeenschap uit Nederland en de ambassadeurs van de Britse Gemenebest landen; Australië, Canada, India, Pakistan, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Het is een bont gezelschap. Na inspectie van de erewacht en een toespraak van minister Luns onderhoudt de premier zich kort met een aantal traditioneel Indiaas geklede dames.

Zoals gebruikelijk bij dit soort bezoeken wordt er een vol programma afgewerkt. De volgende dag wordt er vanaf het vliegkamp een vlucht gemaakt over de Delta- en de Zuiderzeewerken. Aansluitend wordt er doorgevlogen naar de vliegbasis Twente.

Na een kort bezoek aan de plaats Borculo vliegt het gezelschap van Twente naar Soesterberg en wordt er geluncht op paleis Soestdijk alwaar Prins Bernard schittert door afwezigheid. Rond de klok van vier uur in de middag keert het gezelschap terug op het vliegkamp. Bovengenoemde vluchten worden uitgevoerd met een Dakota (PH-PBA). Het toestel gebouwd in 1944 en slechts voor een korte periode in dienst bij de Amerikaanse Luchtmacht, komt na de Tweede Wereldoorlog in bezit van Prins Bernard na volgens zegge het symbolische bedrag van één gulden ervoor te hebben betaald. Hoewel er ook bronnen zijn die melden dat het de Nederlandse belastingbetaler 15.000 Dollar heeft gekost. Tot 1961 doet de PH-PBA dienst als regeringsvliegtuig.

 

 

In Kasteel Oud-Wassenaar is het op woensdagmorgen al vroeg een drukte van jewelste. De buitenlandse gasten die hier de afgelopen twee nachten hebben doorgebracht zijn al vroeg uit de veren. Alles wordt in gereedheid gebracht voor de reis naar Egypte waar premier Nehru besprekingen zal voeren met president Nassar. Op het vliegkamp wordt de premier uitgeleide gedaan door zijn zuster en tevens Hoge Commissaris voor India in Londen Shrimati Vijayalakshmi Pandit en de minster van buitenlandse zaken Luns. Voor zijn vertrek inspecteert Nehru de erewacht en speelt de Marinekapel een vrolijk deuntje. De afstand van Valkenburg naar Cairo is te groot om in een keer te overbruggen en daarom wordt er in Brindisi, Italië een tussenlanding gemaakt.

Zie http://nl-nl.facebook.com/pages/Vreemde-Vogels-op-Valkenburg/209349665800345 voor eerder gepubliceerde columns. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

/lightbox
In november 2016 werd gevierd dat de vereniging 40 jaar bestond. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder.

Copyright Oud Valkenburg