Vereniging Oud Valkenburg

Peres

Premier Joop den Uyl weet niet wat hem overkomt als hij in 1973 door de Israëlische premier Golda Meir wordt omhelsd. Hij gaat er gemakshalve van uit dat de warme ontvangst te maken heeft met de Nederlandse morele en diplomatieke steun aan Israel. Wat Den Uyl dan nog niet weet is dat Meir hem bedankt voor de clandestiene wapenleveranties. Zonder hun collega’s in het kabinet op de hoogte te stellen hebben de minister en de staatssecretaris van Defensie meegewerkt aan deze geheime operatie. Als de premier het niet weet kan hij er ook niet over liegen was de gedachte. Shimon Peres zou een bemiddelende rol hebben gespeeld bij de wapendeal(s).

De hoogbejaarde Israëlische president Peres wordt op 1 oktober 2013 met ceremoniële eer op paleis Noordeinde ontvangen. Hij is een van de eerste buitenlandse staatshoofden die Willem Alexander als koning bezoekt. Peres, het oudste staatshoofd ter wereld, is een oude rot in het vak. Hij kan terugkijken op een lange politieke carrière waarin hij nagenoeg alle belangrijke functies heeft vervuld. Voor dat Peres in 2007 tot president wordt verkozen is hij eerder premier, plaatsvervangend premier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie. Door de jaren heen bezoekt Peres Nederland meerdere keren. Slechts een enkele keer maakt hij gebruik van het vliegkamp.

Het is 19 januari 1986 als de zondagsrust in Valkenburg wordt verstoord door de aankomst van een Israëlische Boeing 707 (242 4X-JYQ). Enkele uren eerder is het toestel van het vliegveld Tel Aviv - Ben Gurion vertrokken. De socialistische regeringsleider brengt een driedaags bezoek aan Nederland dat in het teken staat van vredesonderhandelingen maar ook in het bezegelen van de diplomatieke betrekkingen met Spanje. Op een winderig vliegkamp wordt Peres, omringt door veiligheidsagenten in wapperende regenjassen, door premier Lubbers ontvangen.

Met het bezoek van Peres aan Nederland in oktober 2013 worden de goede betrekkingen tussen Nederland en Israel nog maar eens bevestigd. Na op audiëntie te zijn geweest bij de Koning spreekt Peres met minister president Rutte op het Catshuis. Op weg naar de plenaire zaal van de Eerste Kamer loopt Peres onze minister van Defensie tegen het lijf. Kordaat stapt Shimon op Jeanine af en slaat een arm om haar schouder. Tegelijkertijd fluistert hij in haar oor; “nog bedankt”.

Zonder haar collega’s van het kabinet te informeren heeft Jeanine al het overtollige (lees – wegbezuinigde) defensie materieel naar Israel laten verschepen. Het is dat het vliegkamp al was gesloten anders had ze het bijvoorkeur ‘s nachts in het geheim laten ophalen door overgeschilderde Israëlische transportvliegtuigen. Net als veertig jaar geleden heeft Jeanine de minister president niet op de hoogte gebracht van Operatie Salomon. Dan kon hij er ook niet over liegen, vond ze.

Zie http://nl-nl.facebook.com/pages/Vreemde-Vogels-op-Valkenburg/209349665800345 voor eerder gepubliceerde columns. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

/lightbox
In november 2016 werd gevierd dat de vereniging 40 jaar bestond. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder.

Copyright Oud Valkenburg