Vereniging Oud Valkenburg

Mubarak

MubarakDrie jaar geleden eiste het volk van Egypte het vertrek van president Mubarak. De Egyptenaren kregen hun zin en de derde verjaardag van de revolutie is recentelijk gevierd. Uiteraard volledig in stijl en opgeluisterd door talloze bomaanslagen. De democratisch gekozen opvolger is ook al de laan uitgestuurd en het land verkeert nu in totale chaos.

Hosni Mubarak wordt in 1975, na een succesvolle carrière binnen de luchtmacht, benoemd tot vicepresident van Egypte. Zes jaar later volgt hij de doodgeschoten president Anwar Sadat op. Vervolgens staat Mubarak dertig jaar aan het roer en manoeuvreert hij behendig om alle politieke obstakels heen. De pro-Amerikaanse koers die hij vaart levert hem naast grote sommen geld ook modern defensiemateriaal op. Donkere wolken doemen op aan de horizon bij het uitbreken van grootschalige protesten in de Noord-Afrikaanse regio. De bevolking van Egypte ruikt haar kans om onder het juk van Mubarak vandaan te komen. Na maanden van protesten tegen de regering draagt Mubarak zijn taken over aan het leger en zit er niets anders voor hem op dan af te treden. De onlusten zullen de geschiedenisboeken ingaan als de Arabische lente.

Het is zaterdagochtend 11 maart 1989 als president Mubarak in een Boeing 707 komende uit Brussel voor een tweedaags bezoek op het vliegkamp arriveert. Kolonel Vorenkamp heet de president en zijn echtgenote aan de voet van de vliegtuigtrap welkom op Nederlandse bodem.  In het kielzog van het presidentiële paar volgt een groep Egyptische milieudeskundigen. In het Vredespaleis te Den Haag komen dat weekend meerdere staatshoofden en regeringsleiders uit alle delen van de wereld bijeen in de hoop afspraken te kunnen maken om de aantasting van de atmosfeer tegen te gaan. Als of er geen vuiltje aan

de lucht is komen een aantal conferentiegangers met verouderde maar vooral milieuverontreinigende vliegtuigen naar ons land. Minister-president Lubbers vertolkt de rol van gastheer op de milieubijeenkomst. De koningin komt ook even langs om een paar oude bekenden de hand te schudden. Op zondag wordt Mubarak en zijn echtgenote door koningin Beatrix officieel ontvangen op paleis Huis ten Bosch. In de middag vliegt het gezelschap van Valkenburg naar Keulen.

In zijn stoutste dromen zal Mubarak nooit hebben gedacht dat hij ooit voor het oog van de televisiecamera’s, liggend in bed als een zielig hoopje mens, een kooi in de rechtszaal zou worden ingereden. Een wijze van vernedering die wel vaker voorkomt in verweggistan landen met dubieuze regimes. Aan het bed gekluisterd door zijn achteruithollende gezondheid doet niets meer denken aan de eens zo goed ter been zijnde president die in vlotte tred naast kolonel Vorenkamp over het Valkenburgse beton liep.

Normaal gesproken verbetert het algemeen welbevinden van de mens bij het aanbreken van de lente omdat de dagen lengen en de zon vaker gaat schijnen. Maar de Arabische lente heeft juist een tegenovergesteld effect op de Egyptische bevolking en in het bijzonder op voormalig president Hosni Mubarak.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

/lightbox
In november 2016 werd gevierd dat de vereniging 40 jaar bestond. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder.

Copyright Oud Valkenburg