Vereniging Oud Valkenburg

Andrew en Sarah

sarah-fergusonHet is een publiek geheim dat de Britse prins Andrew en Sarah Ferguson na de scheiding goede vrienden zijn gebleven en regelmatig met het gezin, ze hebben twee dochters, op vakantie gaan. Binnen de media circuleert geregeld het bericht dat er een hereniging in de lucht hangt. In ons land zijn het niet alleen de bladen bij de kapper maar ook de landelijke kwaliteitskranten die met regelmaat melding maken van dit heugelijke nieuws.

Het stel trouwt in 1986 waarna ze van koningin Elizabeth de titel hertog en hertogin van York krijgen toebedeeld. Het bezoek aan Nederland in oktober van dat jaar is het eerste officiële buitenlandse optreden. Terwijl ze in Leiden vanwege het 3 oktober feest nagenoeg allemaal in de lorum zijn en genieten van hun haring en witte brood arriveren de Britse royals op het vliegkamp. Kroonprins Willem-Alexander en de commandant van het vliegkamp KTZ W.J. Bottema zijn aanwezig om ze te begroeten. Ze zijn de eerste buitenlandse gasten die op uitnodiging van Koningin Beatrix naar ons land komen om de opening van de Oosterscheldedam bij te wonen. Het Belgische koningspaar en de Duitse bondspresident komen de volgende dag aan op het vliegveld Ypenburg.

In drie blauwe KLM-helikopters vertrekken de Koninklijke gasten op zaterdag 4 oktober vanaf het vliegveld Ypenburg naar het werkeiland Neeltje Jans in de monding van de Oosterschelde. De helikopters worden geëscorteerd door een helikopter van de politie. Het uitstappen van de Koninklijke gasten geschied volgens een strak protocol. Uit de eerste helikopter komen achtereenvolgens Koningin Beatrix, Koning Boudewijn en Koningin Fabiola, Prins Claus, Prins Andrew en Sarah. De Franse president Mitterand arriveert in een vierde KLM-helikopter komende vanuit Lille. Klokslag 12:00 uur verricht Koningin Beatrix de officiële ingebruikstelling van de stormvloedkering. Van de genodigden staan er dan nog een groot aantal in de twintig kilometer lange file.

Het huwelijk van Andrew en Sarah loopt al vrij vlot op de klippen. Foto's waarop te zien is dat een topless Sarah door haar financiële adviseur aan haar tenen wordt gezogen halen de voorpagina's en zorgen voor veel ophef. In 1992 gaat het paar uit elkaar en moet Fergie veel van haar privileges inleveren.

Voor het openen van een internationaal medisch congres over de ongeneeslijke spierziekte ALS in Noordwijk vliegt Sarah in november 1994 naar Valkenburg. Niet in een speciaal vliegtuig van de Britse luchtmacht maar in een klein zakenvliegtuigje. Haar komst in Noordwijk brengt slechts een handje vol pers op de been. Aan haar speech wordt door de schrijvende pers nauwelijks aandacht besteed. Ze had er beter aangedaan om in plaats van haar saaie kleding (zwarte plooirok, zwarte blouse, rood jasje en kekke zwarte puntlaarsjes) een strak wit T-shirt en skinny jeans te dragen. En dan aan het eind van haar redevoering die emmer met ijskoud water over zich heen gooien natuurlijk. Dan haal je namelijk wel de voorpagina van de krant. Jammer dat ze dat toen nog niet bedacht hadden.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

/lightbox
In november 2016 werd gevierd dat de vereniging 40 jaar bestond. Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder.

Copyright Oud Valkenburg