Vereniging Oud Valkenburg

Bommenwerpers

 

Na maanden van overleg tussen de Duitse bezetters en de geallieerden verschijnen op zondag 29 april 1945 de eerste bommenwerpers met voedsel boven het westen van Nederland. Flugplatz Katwijk is aangewezen als een van de droppingzones. Rond één uur in de middag verschijnen de eerste vliegtuigen vanuit oostelijke richting. De Britse Lancaster bommenwerpers worden voorafgegaan door Mosquito’s. Honderden zandzakken met voedsel worden afgeworpen. Toegestroomde nieuwsgierigen worden op afstand gehouden. Je moet er toch niet aan denken dat je de Hongerwinter hebt overleefd maar door een zak met voedsel dodelijk wordt getroffen. Als het laatste vliegtuig richting Engeland is verdwenen kan het rapen beginnen. De zakken worden per wagen naar Katwijk getransporteerd en vervolgens per schip naar Leiden. Na de bevrijding wordt het voedsel pas gedistribueerd.

Vadertje Drees zit achter zijn bureau en luistert aandachtig naar de uiteenzetting van de plannen ter voorbereiding op de herdenking van de voedselvluchten van tien jaar terug. De Britten willen wel meewerken maar kunnen slechts drie vliegtuigen leveren. Zijn ze nou helemaal gek geworden, denkt de oude Willem. Het wordt tijd dat ik me er maar eens mee ga bemoeien. Minister-president Drees Sr. pakt de telefoon en belt met zijn collega Churchill. ‘Wat maak je me nu Winston. Ik vraag om veertien bommenwerpers en dan word ik er met drie afgescheept.’ Churchill haalt zijn sigaar uit de mond, zet zijn mond in de O-stand, blaast een rookkringetje en mompelt; ‘ik zal kijken wat ik voor je kan doen, Willem.’ Door de bemoeienis van Drees en Churchill worden uiteindelijk vijf bommenwerpers ter beschikking gesteld.

Squadron 7, uitgerust met de viermotorige Lincoln bommenwerper en gebaseerd op Upwood, krijgt de opdracht om de herdenkingsvlucht uit te voeren. In april zijn de trainingsvluchten van het squadron dan ook grotendeels gewijd aan het formatievliegen. Op 21 april 1955 vliegt een delegatie onder leiding van Squadron Leader Saunders met een Lincoln naar Valkenburg om de planningsconferentie bij te wonen.

Na inspectie van Air Officer Commanding No. 3 group Air Vice Marshal Huddleston vertrekken de vijf bommenwerpers op donderdag 28 april van Upwood naar Valkenburg. De volgende ochtend worden de zakken met 100.000 bloemen en 50.000 pamfletten aan boord genomen van de vijf Lincolns. Aan het eind van de middag kiezen de toestellen dan het luchtruim voor het uitvoeren van de herdenkingsvlucht boven Den Haag. De komst van de vliegtuigen boven Den Haag wordt aangekondigd door het loeien van de sirenes als zijnde luchtalarm. Net als tien jaar terug klimmen de mensen, uitzinnig van vreugde, op de daken om de vliegtuigen te begroeten. Terwijl de toestellen in formatie boven de stad vliegen, legen bemanningsleden de zakken met bloemen en pamfletten vanuit de deuropeningen.

In de avond worden de ‘blommenwerpers’ hartelijk ontvangen op het gemeentehuis in Den Haag.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.
Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.

Copyright Oud Valkenburg