In een tot theater omgebouwde vliegtuighangar gaat op 30 oktober 2010 de musical Soldaat van Oranje in première. De musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema. In vijf jaar tijd trekt de voorstelling ruim 1.8 miljoen bezoekers.
De in Hawaï woonachtige Hazelhoff Roelfzema is in de middag van 22 september 1976 te gast op het vliegkamp. Hij is de halve wereld overgevlogen om te komen vertellen over een nieuw filmproject. Zijn boek Soldaat van Oranje, eerder uitgebracht onder de titel Het hol van de ratelslang, zal namelijk worden verfilmd. Samen met een groot aantal Nederlandse acteurs is hij bijeengekomen in het gebouw Valkenhorst gelegen aan de Wassenaarseweg. De producent Rob Houwer en de regisseur Paul Verhoeven vertellen de pers vol vuur en trots over hun miljoenen, nog guldens, kostende project.
Na afloop van de perspresentatie verplaatst het gehele gezelschap zich richting start- en landingsbaan op het vliegkamp. Op echt lijkende Duitse jachtvliegtuigen, maar in werkelijkheid omgebouwde lesvliegtuigen van het type Harvard, voorzien van geschilderde hakenkruizen op de staart, scheren rakelings over de acteurs en de mensen van de pers. Na enkele schijnaanvallen te hebben uitgevoerd op de menigte, om even de sfeer van de jaren veertig te proeven, zetten de toestellen de landing in. De vliegtuigen komen op enkele meters afstand van de menigte tot stilstand. Rutger Hauer, één van de hoofdrolspelers, klautert vervolgens in een toestel. Hazelhoff Roelfzema kiest links naast hem positie op de vleugel. De heren leggen een arm te rusten op het toestel en kijken met een zo nonchalant mogelijke blik richting de fotograferende pers. Behalve Rutger Hauer zijn ook Jeroen Krabbé, Lex van Delden, Huib Roijmans, Dolf de Vries en Belinda Meuldijk aanwezig. Jeroen en Rutger moesten trouwens wel eerst hun persoonlijke oorlogje beslechten voordat de filmopnames zouden beginnen. Exact een jaar na de perspresentatie op het vliegkamp gaat de film Soldaat van Oranje in het Tuschinski Theater te Amsterdam in première.
Bij het 5-jarig jubileum van de musical wordt naast de TheaterHangaar op het voormalige vliegkamp een monument onthuld. Niet minder dan drie burgemeesters – van Katwijk, Wassenaar en Noordwijk – worden opgetrommeld om het te onthullen. Het monument, aangeboden door de producent, namens de productie van Soldaat van Oranje – De Musical, heeft de vorm van een V, is doorzichtig en hol. Te zijner tijd zal de holle ruimte worden gevuld met door het publiek aangeleverde prullaria uit de Tweede Wereldoorlog. Soldaat van Oranje – De Musical wil graag een blijvende herinnering achterlaten aan het verhaal dat zeven keer per week wordt verteld! Ik ben benieuwd hoe de blijvende herinnering, aan zo’n zestig jaar Marine Luchtvaart Dienst op het vliegkamp, er uit komt te zien. Om dat toekomstige monument te onthullen, hoeven wat mij betreft, geen drie admiraals te worden opgetrommeld. Met eentje neem ik ook wel genoegen!