Vreemde vogels – oktober 2012 – Juan Carlos

Op 10 mei 1996 arriveert koning Juan Carlos met koningin Sofia in een Falcon 900 (T.18-2) op Valkenburg. Het gezelschap is te gast bij koningin Beatrix en brengt de nacht door op Huis ten Bosch. De volgende ochtend wordt met een helikopter naar het voormalige werkeiland Neeltje Jans gevlogen. Aansluitend rijden ze met de koninklijke bus naar Middelburg alwaar Juan Carlos uit handen van koningin Beatrix de Freedom Medal, een Amerikaanse onderscheiding, krijgt uitgereikt in de Nieuwe Kerk omdat onder zijn koningschap Spanje uit kon groeien tot een echte democratie.

Van 23 tot en met 25 oktober 2001 brengt het koningspaar een driedaags staatsbezoek aan ons land. De Boeing 707 (T.17-3) wordt op weg naar Valkenburg door het Nederlandse luchtruim geëscorteerd door drie F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht. Op het vliegkamp worden koning Juan Carlos en koningin Sofia verwelkomd door koningin Beatrix en prins Willem-Alexander. Vanwege het slechte weer vindt de welkomstceremonie, het spelen van de volksliederen door de Koninklijke Militaire Kapel en het inspecteren van de erewacht, plaats in een hangar. In de loop van donderdag keert het gezelschap terug naar Spanje.

Voor het bijwonen van de uitvaart van prins Claus, op dinsdag 15 oktober, komt het paar nog geen jaar later wederom naar Nederland. De avond voor de uitvaart worden ze in een Falcon 900 (T.18-2) naar Valkenburg gebracht. Met hetzelfde vliegtuig worden ze de volgende dag ook weer opgehaald. Halverwege de middag vertrekken Juan Carlos en Sofia naar Madrid. In het jaar 2004 is het Spaans koningspaar aanwezig op zowel de uitvaart van prinses Juliana op 30 maart, als prins Bernard op 11 december. Met dien verstande dat alleen op 30 maart van Valkenburg gebruik gemaakt wordt. Het toestel, een Falcon 900 (T.18-3), verblijft een kleine zes uur op het vliegkamp.

Volgens kenners bestaat er een hechte band tussen het Spaanse en Nederlandse vorstenhuis. De royals ontmoeten elkaar op officiële bijeenkomsten en minder formele gelegenheden. Bij jachtpartijen op het Loo is Juan Carlos vaste gast. Afknallen dan maar!

Ook interessant

Het Verdwenen Vliegveld

Fietstocht rond voormalig vliegveld Valkenburg

Ongeval met de (I) UH-1 Augusta-Bell met registratienummer 223 van de Marineluchtvaartdienst

Vreemde vogels – december 2017 – Beschermers

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven