Vreemde vogels – oktober 2012 – Voetbalnostalgie

 

Leonid Kuchma (Koetsjma) wint de verkiezingen in 1994 en wordt de tweede president van Oekraïne. In 1997 brengt de president een tweedaags bezoek aan Nederland. Op dinsdag 2 december, om 11.00 uur, komt de Ilyushin 62 (86527) op het hoofdplatform van Valkenburg tot stilstand en is vicepremier Dijkstal aanwezig om het gezelschap te verwelkomen. Met een bezoek aan de stad Utrecht, waar burgermeester Opstelten de scepter zwaait, komt er een eind aan het officiële programma. Woensdagavond om 21.00 uur wordt de president en zijn gevolg op Valkenbug uitgezwaaid door onder andere de ambassadeur van Oekraïne.

In de zomer van 2004 komt de Oekraïense president voor de tweede keer naar Nederland. Op woensdag 7 juli landt de Ilyushin 62 (86528) op Valkenburg. Onder leiding van minister-president Balkenende vindt er in Den Haag een topontmoeting plaats tussen de Europese Unie en Oekraïne. De volgende dag opent de president in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een tentoonstelling waarbij de door de Oekraïense autoriteiten geretourneerde 139 tekeningen en prenten van de Koenigscollectie zijn te bewonderen. Waar ken ik die man toch van denkt Kuchma als hij Opstelten, nu burgemeester van Rotterdam, de hand schudt. In de middag vliegt de president terug naar Kiev.

In 1990 zijn er voor het eerst vrije verkiezingen in Polen. Een voormalig elektromonteur en vakbondsleider genaamd Lech Walesa wordt gekozen tot president. Hij is dan al jaren actief in de politiek en winnaar van de Nobel prijs voor de Vrede. Samen met zijn vrouw brengt hij in 1994 een driedaags staatsbezoek aan Nederland. In een driemotorige Tupolev 154 (837) van de Poolse luchtmacht komt het gezelschap op dinsdag 4 oktober 1994 naar Schiphol. Met groot ceremonieel wordt het echtpaar door koningin Beatrix en prins Claus ontvangen. Later op de dag vliegt, eigenlijk is het niet meer dan een hupje, de Tupolev door naar Valkenburg. Twee dagen later vertrekt het presidentiële gezelschap vanaf het vliegkamp naar Warschau.

Dan nog even terug naar het voetbal. Wist u; dat in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog op het vliegkamp de voetbalclub MVKV (Met Vereende Krachten Voorwaarts) het levenslicht ziet, dat de brullende vliegtuigmotoren het scheidsrechterfluitje regelmatig overstemt en dat de kerosinedampen de spelers geregeld in hogere sferen brengt. “Voetbal is oorlog” zei een bekende generaal ooit. “Hou toch je bek, man!”

Ook interessant

Het Verdwenen Vliegveld

Fietstocht rond voormalig vliegveld Valkenburg

Ongeval met de (I) UH-1 Augusta-Bell met registratienummer 223 van de Marineluchtvaartdienst

Vreemde vogels – december 2017 – Beschermers

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven