Vreemde vogels – 19 oktober 2012 – Spoor

 

In januari 1946 wordt generaal-majoor Spoor bevorderd tot tijdelijk luitenant-generaal en gelijktijdig benoemd tot legercommandant in Nederlands-Indië. Voor het voeren van besprekingen, met de Nederlandse regering, komt Spoor in de middag van maandag 29 juli 1946, na een recordvlucht, in zijn tweemotorige Mitchell (N5-158), aan op Valkenburg. De generaal verblijft een aantal weken in Nederland en prins Bernard maakt van de gelegenheid gebruik om met de Mitchell een reisje naar het Verenigd Koninkrijk te maken. De prins is niet onder de indruk van het toestel, maar kan het type wel mooi bijschrijven op zijn curriculum vitae. Na het afronden van de besprekingen, wordt de Nederlandse bevolking op het hart gedrukt, dat de taak van de militairen in Nederlands-Indië, het handhaven van orde en vrede is, en blijft. Ja, ja! Woensdag, 21 augustus, wordt de generaal op Valkenburg uitgeleide gedaan door de minister van Overzeese Gebiedsdelen Jonkman en natuurlijk prins Bernard.

Een sterke tegenwind, met als gevolg een hoger brandstofverbruik, noopt Spoor en zijn bemanning om een noodlanding te maken op het strand van Braradam, gelegen in het hedendaagse Saoedi-Arabië, als ze voor een tweede keer met de Mitchell (N5-158) onderweg naar Nederland zijn. Dit keer geen snelheidsrecord, maar wel een oponthoud van meer dan 24 uur. Het is zaterdagmiddag, 18 januari 1947, als de Mitchell op Valkenburg tot stilstand komt. De generaal-majoor Doorman en minister Jonkman maken deel uit van het ontvangstcomité. Ruim drie weken wordt er gesproken over de verslechterende (militaire) situatie en de te nemen maatregelen. Generaal Spoor vertrekt op woensdag 12 februari vanaf Valkenburg richting Nederlands-Indië. Vijf maanden later start operatie Product, de eerste politionele actie, en is Nederland in oorlog.

Juist nu er een officieel verzoek is gedaan aan de regering, voor een nieuw onderzoek naar het Nederlandse optreden in voormalig Nederlands-Indië, worden deze foto’s gepubliceerd. Toeval of doorgestoken kaart? Feit blijft, gooi uw fotoalbums uit het predigitale tijdperk nooit in de kliko, want voor je het weet, worden ze er door een of andere overenthousiaste medewerker uitgevist, en ben je de Sjaak.

Ook interessant

Het Verdwenen Vliegveld

Fietstocht rond voormalig vliegveld Valkenburg

Ongeval met de (I) UH-1 Augusta-Bell met registratienummer 223 van de Marineluchtvaartdienst

Vreemde vogels – december 2017 – Beschermers

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven