Uit angst voor een aanslag op zijn leven heeft de Duitse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher jarenlang met een pistool op zak gelopen. Tegen de Süddeutsche Zeitung verklaarde de nu 88-jarige Genscher recentelijk dat het dragen van een pistool hem geruststelde. “Het geeft nooit honderd procent zekerheid maar ik had genoeg redenen om me zorgen te maken.”
Genscher, geboren in het voormalige Oost-Duitsland, vlucht in 1952 naar West-Duitsland. Hij sluit zich in hetzelfde jaar nog aan bij een politieke partij en gaat vervolgens een succesvolle en lange politieke carrière tegemoet. Maar liefst achttien jaar vervult Genscher de functie van minister van Buitenlandse Zaken.
Anderhalve maand voor een belangrijke Europese topconferentie in Brussel komt Genscher op 2 februari 1984 voor een dagje naar Nederland. De reis wordt gemaakt in een Duits militair regeringstoestel en er wordt gevlogen naar Valkenburg. Het programma van Genscher behelst het voeren van besprekingen met zijn ambtgenoot Van den Broek en minister-president Lubbers over onder andere voorstellen, met verstrekkende gevolgen, tot wijziging van de Europese landbouwpolitiek. Of Genscher tijdens deze onderhandelingen door te dreigen met zijn pistool zijn zin heeft weten door te drukken blijft vooralsnog ongewis.
Net als in de zomer van 2015, als Franse boeren uit protest de snelwegen naar de zon – de Route du Soleil – op verschillende plaatsen barricaderen, zijn het in 1990 demonstrerende Nederlandse akkerbouwers die met hun tractoren zorgen voor verkeersopstoppingen en blokkades op de vaderlandse wegen. Duizenden boeren zijn dagen op de been om hun onvrede te tonen over de Europese landbouwpolitiek. In de media wordt zelfs gesproken over een boerenopstand. Om aan hun acties een internationaal tintje te geven willen ze het bezoek van Genscher aan ons land op 27 februari dwarsbomen. Boeren verzamelen zich met hun tractoren rond het vliegkamp. Een aantal rijdt zelfs tot de slagboom nabij de hoofdpoort. Voor de zekerheid wordt door de marine het grote metalen rolhek maar even gesloten. Je weet tenslotte maar nooit. Eenzelfde soort actie vindt plaats bij het vliegveld Ypenburg. Uiteindelijk landt het toestel met Genscher aan het eind van de middag op het vliegkamp. Als Genscher het raampje van zijn auto opendraait en met zijn wapen zwaait wordt hem een vrije aftocht geboden van het vliegkamp. De boeren trekken vervolgens massaal op naar Schiphol. In de ogen van de Nederlandse regering wordt hierbij de grens van het toelaatbare overschreden. Het leger krijgt een seintje om zich op te maken om het boerenoproer met behulp van tanks en pantserwagens de kop in te drukken. Over de precieze afloop moet u maar even googelen.
Premier Rutte verklapte enkele jaren geleden dat hij bij onderhandelingen altijd een pistool op zak heeft maar er nooit mee dreigt. “Als je het op tafel legt, dan zet je de onderhandelingen onder zo’n druk, dat er ook niets meer uit komt.” Rare jongens die politici!