Bij toeval raak ik vorig jaar verzeild in het Nederlands Artillerie Museum. Over de beschietingen op het dorp Valkenburg in de meidagen van 1940 is trouwens in het museum niets te vinden. Wel sta ik op enig moment oog in oog met een raket van het type Honest John. Naar het schijnt heeft dit type raket, die kon worden uitgerust met een nucleaire lading, zo’n twintig jaar dienst gedaan bij de Koninklijke Landmacht.
De Amerikaanse minister voor het leger Wilbur M. Brucker maakt in 1957 een rondreis door een aantal West-Europese landen. Na bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en West Duitsland arriveert hij op woensdag 7 augustus voor een kort informeel bezoek aan ons land. De minister wordt vergezeld van zijn echtgenote en een zevental medewerkers. Het inspecteren van de erewacht is normaal gesproken slechts een formaliteit maar Brucker trekt er een stief kwartiertje voor uit. De hoogste burger in het Amerikaanse leger schuifelt met één van zijn kompanen in zijn kielzog en met de officier gewapende wacht naast hem, tussen de gelederen door van het onbeweeglijk met gepresenteerd geweer in de houding staande marinepersoneel. Bij praktisch iedere matroos blijft hij staan en maakt meermalen opmerkingen over kleding en schoeisel. Het is een komisch schouwspel. Beide Amerikanen dragen allebei een grote witte hoed met een zwarte band. Zo’n hoed die in Texas veelal gedragen wordt door oliemagnaten en cowboys. Tussen het geschuifel door mag de escorterende marineofficier ook nog eens tekst en uitleg geven over de betekenis van verschillende mouwemblemen. Als de uitgebreide inspectie achter de rug is verrast Brucker eenieder door de erewacht toe te spreken.
Veel later dan gepland vertrekt het gezelschap naar Den Haag voor besprekingen met minister van Oorlog ir. C. Staf en de Amerikaanse ambassadeur Philip Young. Bij de persconferentie benadrukt Brucker dat zijn bezoek louter in het teken staat van informele besprekingen met de Nederlandse bewindsman. Over alle aspecten van de militaire problemen van vandaag de dag en meer in het bijzonder over het militaire hulpprogramma en de levering van, jawel daar kom tie, raketten van het type Honest John.
De Communistische Partij Nederland ziet Brucker meer als een atoomzendeling die eisen komt stellen en beloften komt afdwingen. Op vragen aan de minister van Oorlog (Nederland heeft pas sinds 1959 een minister van Defensie) of Brucker opslagplaatsen komt eisen voor Amerikaanse atoomwapens die gebruikt kunnen worden door de op Soesterberg gelegerde luchtmachteenheid, antwoordt de minister ontkennend. Op zich helemaal correct want de atoomwapens zijn namelijk bedoeld voor de landmacht, maar daarover laat de minister, zoals het een uitmuntend politicus betaamd, zich natuurlijk niet uit.
Het ministerie van Defensie heeft nooit bevestigd of ontkend dat er kernwapens in ons land liggen opgeslagen maar de oud-premiers Lubbers en Van Agt klappen hierover in 2013, verlegen om een persmomentje, om het hardst uit de school.