Nu ook op zondagmiddag
Oog in oog met Valkenburgs verleden
Boodschappen doen, sporten, schoonmaken. De zaterdag is altijd een drukke dag. Op zondag is er vaak wat meer tijd voor ontspanning. Daarom opent het Torenmuseum in Valkenburg nu ook de deuren op zondagmiddag. Zondag 29 mei is de eerste gelegenheid om in alle rust kennis te nemen van het Valkenburgse verleden. De tijdlijn van Valkenburg geeft daarvan een overzicht, van steentijd tot wederopbouw.
Ontroerend en pikant
De meeste aandacht gaat uit naar het Romeinse verleden. Logisch ook, met twee UNESCO Werelderfgoedlocaties op Valkenburgs grondgebied. Het museum maakt duidelijk waarom Valkenburg één van de belangrijkste Romeinse opgravingslocaties van Nederland is. Een audiotour en zaalbladen geven uitgebreide informatie over alle objecten – van ontroerend tot pikant. En als bonus: het uitzicht vanaf de toren.
Kom het ook ontdekken op zaterdag tussen 13:00 en 16:00 èn op zondag van 13:00 en 16:00 uur.
Ledenvergadering 28 april 2022
College bezoekt Torenmuseum
Op 6 april 2022 bezochten burgemeester Visser en wethouder Nagtegaal het Torenmuseum in Valkenburg. Het werd een prettig en geanimeerd bezoek, waarin zowel de Romeinse geschiedenis als de positie van het museum aan bod kwamen.
vl.n.r. Hans van der Does (vz St. Valkenburgse Toren), Nelly Smits (vz VOV), Burgemeester Cornelis Visser en Wethouder Rien Nagtegaal (Foto VOV)
Romeinse bronzen beeldjes gevonden: De vruchtbare grond van Valkenburg
In Italië? Daar zijn er zat gevonden. Maar aan de Nedergermaanse limes zijn ze uiterst zeldzaam, de kleine bronzen godenbeeldjes die op de huisaltaren van de Romeinen stonden.
Valkenburg-ZH is daarom trots op zijn Isisbeeldje, een topstuk in het RMO. Marina ‘t Hart uit Leiden vond in Valkenburg nog twee van dergelijke beeldjes – binnen een half jaar.
Is het Apollo? Is het Mercurius? Dit beeldje is in de huidige staat ongeveer 9 centimeter groot. (Foto Leendert van der Ent)
Lood
Bekijk een filmpje over lood gebruik bij de romeinen.
Het Verdwenen Vliegveld
Het geheime verhaal van Marinevliegkamp Valkenburg in de Koude Oorlog
Wat was er zo geheim aan het Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk (ZH) dat het jarenlang volledig van de kaart was gepoetst alsof het niet bestond? In de vijfdelige documentaireserie ‘Het Verdwenen Vliegveld’ gaan de makers op zoek naar het antwoord op deze vraag. De documentaire vertelt voor het eerst het verhaal van het marinevliegkamp tijdens de Koude Oorlog.
Ruim drie miljoen mensen hebben het voormalige marinevliegkamp bezocht voor de musical Soldaat van Oranje, die speelt in een van de hangaars. Slechts weinig mensen weten welke rol het in 2006 gesloten militaire vliegveld speelde tijdens de Koude Oorlog, de jarenlange periode van gewapende vrede die eindigde met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991, nu dertig jaar geleden.
‘Het Verdwenen Vliegveld’ vertelt dat onbekende verhaal, door met oud-marinepersoneel terug te gaan naar de plekken waar ze hebben gewerkt en samen met hen op zoek te gaan naar de sporen van de Koude Oorlog.
Aan het woord komen onder andere de laatste commandant, de eerste vrouwelijke TACCO (tactical coordinator) ter wereld en twee dames van het vrouwenvredeskamp die hier in najaar 1982 protesteerden tegen kernwapens. Met medewerking van eigenaren en gebruikers is gefilmd op bijzondere, niet-toegankelijke locaties, zoals de verkeerstoren, de munitiebunkers, de damesbarakken en het Valkenhorstheater waar de hele omgeving kwam feesten. Tot verrassing van de makers bleken in alle bezochte gebouwen nog veel sporen uit die tijd te vinden, variërend van inrichting en achtergelaten instructies tot nog werkende apparatuur.
‘Het Verdwenen Vliegveld’ vertelt niet alleen het verhaal van de opsporing van Russische onderzeeërs en van protesten tegen de mogelijke inzet van kernwapens, maar ook van het sociale leven in het vliegkamp en de emoties rond de onverwachte sluiting.
De documentaire ‘Het Verdwenen Vliegveld’ is vanaf donderdag 25 november te zien bij TV West en daarna ook bij de lokale omroepen Sleutelstad en RTV Katwijk.
‘Het Verdwenen Vliegveld’ is gemaakt door archeoloog en journalist Ruurd Kok samen met Kleef & Koop, het videoproductiebedrijf van journalist Reanne van Kleef en cameravrouw Tess van Kooperen. Samen maakten zij eerder de documentaire ‘Bang voor mooi weer’ (mei 2020), ter gelegenheid van het verschijnen van het gelijknamige boek van Kok (uitgezonden op Sleutelstad en te zien op YouTube).
Het project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Atlantikwall), Karel Doorman Fonds, Leids Mediafonds en de gemeente Katwijk (Erfgoedplatform).
Zie voor updates en een blik achter de schermen: Facebook
Foto’s aangeleverd door: Het Verdwenen Vliegveld
Lees hier het volledige persbericht
Een romeinse soldaat.
Op You Tube zijn verschillende filmpjes te vinden die wat kunnen vertellen over de geschiedenis van Romeins Valkenburg. Het filmpje in de link vertelt het verhaal van Placidus als voorbeeld van een Romeinse legionair die dienst doet in de Lage landen.
Het zou over Praetorium Agrippinae kunnen gaan.... YouTube
Uit de oude doos: You Tube
Op You Tube is meer te vinden dan alleen kattenfilmpjes. De liefhebber kan er aardig wat filmpjes over Romeins Valkenburg en de rest van de Neder-germaanse limes vinden. Een voorbeeld is het al wat oudere filmpje 'In de schaduw van het fort. Burgerlijke bewoning van Valkenburg-De Woerd (NWO Odyssee 15)' dat via onderstaande link is te bekijken.
Speciale digitale uitgave van het Historisch Nieuwsblad
Ter gelegenheid van het feit dat de Neder-Germaanse limes UNESCO werelderfgoed is geworden, is er een speciale digitale uitgave van het Historisch Nieuwsblad uitgebracht. Dit magazine is te lezen via de volgende link:
Lees Historischnieuwsblad
Expositie over opgravingen op het voormalige vliegveld en op de Woerd in het Dorpshuis Expositie Dorpshuis
In het Dorpshuis van Valkenburg is een expositie te zien met twee onderwerpen: het Romeinse legioenskamp op het vliegveld en de burgerbewoning in Romeins Valkenburg. Foto’s en tekeningen geven een indruk van de opgravingen op het vliegveld, de vondsten en wat daaruit is af te leiden.
Bij dat laatste horen onder andere een plattegrond van een legioenskamp en foto’s van reconstructies van de omwalling van een dergelijk kamp en wat daar verder bij hoort.
Daarnaast geeft de expositie een beeld van de woonbebouwing in het “kampdorp” op de Woerd bij het Valkenburgse castellum. Centraal element daarin is een maquette van een woonhuis, zoals die in het kampdorp hebben gestaan.
De bouwer van de maquette is Gerrit Sterken, oud marineman op het vliegveld.
De expositie is ingericht door de Vereniging Oud Valkenburg en is te bewonderen vanaf 1 november.