Vereniging Oud Valkenburg

Soldaat uit Beverwijk krijgt gezicht op erebegraafplaats in Valkenburg

Soldaat

 

Oorlogsslachtoffer Jan Berghuis uit Beverwijk krijgt een gezicht op de militaire erebegraafplaats in Valkenburg (Zuid-Holland). Voormalig onderwijzer Herman Dijkhuizen (80) zet zich in om de omgekomen militairen te eren met een foto- en informatiebord bij het graf. Het moet de verhalen over de moedige militairen levend houden.

Op 10 mei 1940 verdedigt soldaat Jan Berghuis het militaire vliegveld Valkenburg in Zuid-Holland. Tijdens de hevige gevechten met het Duitse leger raakt hij zwaargewond. Berghuis zou twee dagen later op 29-jarige leeftijd in het noodhospitaal overlijden, dat na zijn dood zou worden beschoten.

Herman Dijkhuizen geeft de omgekomen Jan Berghuis een gezicht op de erebegraafplaats. "Zelf leid ik hier nog veel scholieren rond en dan vragen ze zich af: wie was die Berghuis nu eigenlijk? En hoe zag hij eruit? Dit initiatief brengt de verhalen over de militairen weer tot leven. Voor de scholieren, maar dus ook voor de familie en andere mensen die de begraafplaats bezoeken. Dat is voor mij ook een belangrijk doel", aldus Dijkhuizen.

Lees het volledige artikel op NHnieuws

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.
Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.

Wie is online

We hebben 60 gasten en geen leden online

Copyright Oud Valkenburg