Vereniging Oud Valkenburg

De Romeinse weg herleeft

Dankzij Gerrit Sterken beschikt het Torenmuseum sinds kort over een maquette van de Romeinse weg met ambachtshuizen. De overhandiging van dit sterke staaltje modelbouwwerk vond onlangs plaats in het museum. 2021sep30 Gerrit Sterken maquette IMG 9169b smalljpg

Eerder bouwde Sterken al het Marinevliegkamp Valkenburg na op miniatuurschaal. Zo leeft het vliegkamp voort in zijn huis in Wolvega. Sterken is gek van vliegtuigen; hij bouwde ook al een diorama met licht, beweging en geluidseffecten van van de Spitfire die bij in 1940 bij Duinkerken vocht.

De Woerd

Maar zijn technische en historische interesse gaat ook verder terug. Onlangs overhandigde Sterken een maquette die hij maakte van de aanleg van de Romeinse weg aan het Torenmuseum in Valkenburg. Hij koos daarbij voor een stuk weg ter hoogte van De Woerd. Enkele van de langgerekte ambachtswoningen die daar sinds 80 na Christus stonden, heeft hij ook in de maquette opgenomen.

 

2021sep30 Maquette Gerrit Sterken IMG 9182

 

Authentieke materialen

Wat deze maquette extra bijzonder maakt, is het gebruik van authentieke materialen. Het hout komt van één van de palen van de Romeinse weg, terwijl ook de klei van het opgravingsterrein is gebruikt. Zo heeft het Torenmuseum er weer een attractie bij om het Romeinse verleden tot leven te wekken.

https://www.youtube.com/user/MrSterken

https://www.instagram.com/gerritsterken/

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Elk jaar in mei herdenken we ook de burgers die in mei 1940 omkwamen.
Elk jaar in mei herdenken we ook de burgers die in mei 1940 omkwamen.

Wie is online

We hebben 34 gasten en geen leden online

Copyright Oud Valkenburg