Vereniging Oud Valkenburg

In Memoriam Jan Portengen

Op vrijdag 1 oktober is op 92 jarige leeftijd Jan Portengen overleden. Hij was een actief lid van onze vereniging. Hij staat bekend als 'de historicus van Valkenburg'. Vereniging Oud Valkenburg prijst zicht gelukkig dat het zijn grote hobby was de geschiedenis van ons dorp te onderzoeken en deze in boekvorm te presenteren aan een groter publiek. Zijn veelzijdigheid kwam tot uitdrukking in de zes boeken over Valkenburg die hij ons nalaat.
Dertig jaar terug kwam zijn boek 'Zicht op Oud Valkenburg uit'. Van de Romeinen tot de Franse tijd werd de geschiedenis van Valkenburg opgetekend. Zijn tweede boek ging specifiek over de meidagen van 1940. 'Herleefd verleden; strijd om Valkenburg'.

Persoon centraal
Wat in zijn boeken opvalt is dat Jan de verhalen vertelt aan de hand van 'oral history': de getuigenissen van dorpelingen. Jan was zeer geïnteresseerd in de persoon. Zijn volgende drie boeken 'Gesprekken met Valkenburgers', 'Huizen en mensen 1795–1832' en 'Mensen en huizen 1832–1888' bevestigen dat. Het zesde boek 'Delta dorp, Valkenburg in de Franse tijd' is het vervolg op zijn eerste boek. Dit boek was bijna voltooid toen hij overleed.

Onschatbare waarde
De inbreng van Jan Portengen was van onschatbare waarde voor Vereniging Oud Valkenburg, maar meer nog voor het dorp als geheel. We wensen de familie sterkte bij de verwerking van het verlies.

 

JPortengen

 Jan als vrijwilliger in de stand van Oud Valkenburg tijdens de paardenmarkt.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Elk jaar in mei herdenken we ook de burgers die in mei 1940 omkwamen.
Elk jaar in mei herdenken we ook de burgers die in mei 1940 omkwamen.

Wie is online

We hebben 53 gasten en geen leden online

Copyright Oud Valkenburg