Vereniging Oud Valkenburg

Pibul Songkram

 

In Thailand is vorige maand na het overlijden van koning Bhumibol een rouwperiode van één jaar afgekondigd. Bhumibol was de langst regerende monarch ter wereld.

Koning Bhumibol en koningin Sirikit maken in 1960 een wereldreis van maar liefst zes maanden. Nederland is één van de veertien landen die het vorstenpaar aandoet. Met de koninklijke trein arriveren ze op 24 oktober op het Staatsspoor in Den Haag voor een staatsbezoek van vier dagen. Om de Thai te verleiden tot het plaatsen van een vliegtuigorder bij onze nationale trots worden alle registers opengetrokken. Zo worden de gasten op de derde dag getrakteerd op een vluchtje naar Eindhoven en vliegen ze na het staatsbezoek in een Fokker van Ypenburg naar Brussel.

Met een gecharterd vliegtuig van de inmiddels ter ziele zijnde luchtvaartmaatschappij Pan Am reist de Thaise minister-president Pibul Songkram vijf jaar eerder in tweeënhalve maand de wereld in de rondte. Het toestel, de voormalige Air Force One van president Eisenhower, landt op dinsdag 24 mei 1955 rond het middaguur op het vliegkamp. Ter verwelkoming staan minister zonder portefeuille Luns en de commandant van het vliegkamp kapitein-ter-zee W.A. Witholt onderaan de vliegtuigtrap.

De vliegtuigtrap voorzien van het Pan Am logo en de wervende slogan The System of the Flying Clipper is speciaal voor deze gelegenheid van Schiphol naar Valkenburg overgebracht. Voor de vliegtuigtrap ligt een mat met de inscriptie PAA (Pan American Airlines). Aan beide zijden van de trap staan twee matrozen zonder kraag wat op zich opmerkelijk is. Na inspectie van de erewacht is er een kort onderonsje in de hal van het vliegdienstgebouw waarna de gasten voorafgegaan door een escorte motorrijders van de marechaussee per auto vertrekken naar het Hotel Des Indes in Den Haag.

In de middag brengt de Thaise minister-president met zijn gevolg een bezoek aan minister-president dr. W. Drees. Door de Nederlandse regering wordt op dinsdagavond een diner aangeboden in het kasteel Oud-Wassenaar. Op woensdag 25 mei wordt de Thaise premier door Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid prins Bernhard een lunch aangeboden op paleis Soestdijk.

Donderdagochtend om vijf minuten over elf arriveert het gezelschap geëscorteerd door de rijkspolitie op het vliegkamp. Na inspectie van de gewapende wacht en een afdeling tamboers en pijpers allen bestaande uit mariniers, die voor deze gelegenheid gekleed zijn in hun blauwe uniformen, begeeft de minister-president zich naar het gereedstaande vliegtuig. Om vijf voor half twaalf vertrekt het toestel naar Keulen.

Vandaag de dag is het ondenkbaar dat een staatshoofd of regeringsleider zo lang op reis gaat. Enerzijds heeft dat te maken met de te nemen veiligheidsmaatregelen. Anderzijds is er altijd wel een nationaal dingetje gaande wat de aandacht vraagt. Het volk ziet nu eenmaal graag dat de regie stevig in handen is van een zichtbare en bereikbare regeringsleider op nationale bodem. Alle moderne communicatiemiddelen ten spijt.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.
Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.

Copyright Oud Valkenburg