Vereniging Oud Valkenburg

Ayaan

AyaanMet de formatie van een nieuw kabinet wil het maar niet vlotten. Het motorblok (VVD, CDA en D66) mist nog een essentieel onderdeel om soepeltjes te kunnen draaien. Pogingen om de motor met behulp van De Snotneus aan de praat te krijgen zijn op niets uitgelopen. Het struikelblok in deze blijkt het migratiedossier, lees vluchtelingen, te zijn.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 verklaren Nederland en België zich neutraal. De Duitsers hebben zo hun eigen plan en trekken via België naar Frankrijk. Dit brengt een gigantische vluchtelingenstroom op gang en ons land wordt door ruim een miljoen vluchtelingen vanuit België overspoeld. Naast de gewone vluchteling, iemand die in zijn thuisland gegronde vrees heeft voor conflict of vervolging, hebben we tegenwoordig ook te maken met de economische vluchteling, iemand die op zoek is naar een betere levensstandaard. Bij de laatste categorie spelen mensensmokkelaars een belangrijke rol.

Sinds 2004 helpt het agentschap Frontex de Europese lidstaten bij de uitvoering van de voorschriften betreffende controles van de buitengrenzen en de terugkeer van niet EU-burgers naar hun land van herkomst. Nederland draagt op toerbeurt bij aan Frontex met marineschepen, kustwachtvliegtuigen en marechausseepersoneel.

Aan de ene kant proberen we dus ongenode gasten buiten de deur (grens) te houden maar aan de andere kant zijn we niet te beroerd om personen die de grond te heet wordt onder de voeten een handje te helpen om het land op een sneaky wijze te ontvluchten.

Zo wordt Kamerlid Ayaan Hirsi Ali op 10 november 2005 hals over kop met een Orion vanaf het vliegkamp het land uit gesmokkeld. De Orion, in de loop van de middag geparkeerd op een afgelegen bewapeningsplatform omgeven door een hoge aarden wal, wordt de laatste uren van de buitenwereld afgeschermd door personeel van het Marine Bewakingskorps. Dan is daar als een duiveltje uit een doosje opeens een zwaar bepantserde Mercedes die met hoge snelheid de Orion nadert. Drie personen inclusief Hirsi Ali stappen uit de auto en gaan aan boord van de Orion. Kort daarna vertrekt het toestel met onbekende bestemming maar al snel blijkt dat de Orion richting de Verenigde Staten vliegt.

Een soortgelijke actie wordt in 1950 uitgevoerd. Dan wordt in opdracht van minister-president Drees voormalig commandant van de Speciale Troepen, Raymond Westerling in het diepste geheim Indonesië uit gesmokkeld. Met een Catalina vliegboot wordt Westerling te Tanjung Pinang opgepikt en tussen zonsondergang en einde schemering in een rubberboot nabij Singapore afgezet. Het plan om Westerling in een lek rubberbootje af te zetten heeft men op het laatste moment laten varen.

Bovengenoemde acties vallen in de categorie speciale operaties. Operaties met een strategisch of operationeel belang. Zaken waar geen ruchtbaarheid aan worden gegeven.

‘De nieuwste smokkelroute gaat per vliegtuig’ kopte een landelijk dagblad recentelijk. Nou, dat hoef je de marine niet te vertellen, ze hebben daar al jaren ervaring mee.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.
Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.

Copyright Oud Valkenburg