Vereniging Oud Valkenburg

Illegalen

planeStel, je woont in Frankrijk, beschikt over een vliegtuigje en een bezoek aan de Keukenhof staat nog op je bucket list. Dan is de keus natuurlijk snel gemaakt. Je slingert je toestel aan, neemt plaats in de cockpit en vliegt naar het dichtstbijzijnde vliegveld. Juist, en dat is dan in dit geval het voormalige vliegkamp.

Pierre zet zijn toestel op vrijdag 13 april 2007 aan het begin van de avond op het inmiddels gesloten Valkenburg aan de grond. Aangezien zijn oproepen aan de verkeerstoren niet worden beantwoord zoekt hij zelf de weg op het vliegkamp. Uiteindelijk parkeert hij zijn toestel op het hoofdplatform. De reis is goed verlopen en hij verheugt zich enorm op het bezoek aan de Keukenhof de volgende dag.

Er wacht hem bij het uitstappen echter een onaangename verrassing. Door gealarmeerde bewakers wordt hij in de kraag gevat en op een later tijdstip aan de Katwijkse politie overgedragen. Hij had zich duidelijk een geheel ander welkom voorgesteld. Tegenover de politie verklaart de Fransman niet op de hoogte te zijn van het feit dat het vliegkamp al maanden is gesloten. Conform de regels heeft hij voor aanvang van zijn vlucht een vluchtplan ingediend. Het vluchtplan, met als eindbestemming Valkenburg, was volgens het stokbrood door de officiële instanties niet afgewezen. Dus ja, hoe kon hij nu weten dat het vliegkamp niet meer in gebruik was?

Al met al is men op het vliegkamp not amused. De Fransman wordt een nachtje opgeborgen in een Katwijkse politiecel en krijgt van de luchtvaartpolitie een boete van 750 euro opgelegd. Na het nachtje brommen in Kattuk en een croissantloos ontbijt vertrekt de Fransoos alsnog naar de Keukenhof. Zaterdagmiddag vertrekt het toestel met onbekende bestemming vanaf het vliegkamp.

Een soortgelijke gebeurtenis speelt zich ruim vijftig jaar eerder af. Twee voormalige Britse marine piloten vliegen op een zaterdagochtend richting Rotterdam en vragen onderweg aan de luchtverkeersleiding toestemming om op Valkenburg te mogen landen. Geheel tegen de verwachting in krijgen ze die. Net als de Fransman roepen ook zij de verkeerstoren aan maar krijgen geen antwoord. Tussen de zweefvliegtuigen door zetten de Britten rond lunchtijd hun vliegtuig aan de grond en parkeren in de buurt van de toren.

Bill en David komen speciaal naar Nederland om in Leiden een vakbeurs, waarbij de onderlinge banden tussen Leiden en Cambridge worden aangehaald, bij te wonen. In de avonduren hebben ze de tijd van hun leven in het studentenuitgaanscircuit. De Britten kijken elkaar verbaasd aan als ze maandagochtend op de beurs via de intercom worden verzocht zich te melden op het kantoor van de organisatie. Of ze als de donder met hun privé vliegtuigje van het vliegkamp willen vertrekken. De taxi die ze naar het vliegkamp brengt krijgt bij hoge uitzondering toestemming om ze bij hun vliegtuig af te zetten. In de hoop op tijd terug te zijn in Leiden voor de receptie en lunch die door de burgemeester wordt aangeboden, vertrekken ze zo snel mogelijk naar Schiphol.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.
Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.

Copyright Oud Valkenburg