Vereniging Oud Valkenburg

Intervieu met Dr. C. Vermeulen

EEN LEVEN IN DIENST VAN DE MEESTER

 

Interview met dr. C. Vermeulen ter gelegenheid van zijn afscheid van Confessioneel

door Marianne Glashouwer – van der Lugt

Een Liedboek is nog lang geen Kerkboek’. Dat was de titel van het eerste artikel dat Cor Vermeulen 20 jaar geleden schreef voor ons blad ‘Confessioneel’, toen nog ‘HW Confessioneel’ genoemd. Deze zomer mocht hij 75 jaar worden en dat vond hij een mooie gelegenheid om – weliswaar met pijn in het hart -  te stoppen met zijn redacteurschap van de pagina ‘Kerk en Geloof’. Acht jaar lang hebben we fijn als redacteuren samen gewerkt.  Daarom ben ik vandaag op bezoek in het gezellige huis van Cor en zijn vrouw Nellie, die er zo nu en dan bij komt zitten om een en ander aan te vullen of een anekdote te vertellen.

Je hebt een bijzondere weg afgelegd als Officier van het Leger des Heils naar het predikantschap. Hoe ben je daar zo toe gekomen?

Lees meer...

Professor Albert Egges van Giffen

Afkomstig uit: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden 1975-1976, pag. 122-153.

 

ALBERT EGGES VAN GIFFEN

 

Noordhorn 14 maart 1884-zwolle 31 mei 1973

 

Albert Egges van Giffen werd op 14 maart 1884 geboren te Noordhorn (Gr.). Zijn vader en grootvader waren Nederlands Hervormd predikant. Doordat zijn vader, Jan van Giffen, vaak van pastorie wisselde -- hij stond na Noordhorn nog in Blankenham, Diever, Bozum, Appingedam, Goutum en Zuidhorn -- leerde de jonge Van Giffen het Noordnederlandse platteland goed kennen. Na het gymnasium in Sneek en Zutphen te hebben bezocht, koos hij in 1904 voor de studie in de plant- en dierkunde in Groningen. Zijn leermeesters waren daar onder andere de beroemde plantkundige J.M.Moll, de dierkundige J.F.van Bemmelen en de geoloog F.J. P.van Calker. Vooral Moll had grote invloed op hem. Het kandidaatsexamen legde hij af op 28 februari 1908, het doctoraal op 6 juli 1910. Daarna volgden een assistentschap bij de zoölogie (van 10 oktober 1910 tot 1 januari 1912) en de promotie (cum laude) op 20 juni 1913 bij Van Bemmelen op een zoölogische studie: Die Fauna der Wurten. Teil I.

Een loopbaan bij een instelling voor biologisch onderzoek zou voor de hand hebben gelegen. Inderdaad heeft Van Giffen tijdens zijn studie rekening gehouden met de mogelijkheid van een toekomstige werkkring bij het Suikerproefstation op Java.

Lees meer...

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Elk jaar in mei herdenken we ook de burgers die in mei 1940 omkwamen.
Elk jaar in mei herdenken we ook de burgers die in mei 1940 omkwamen.

Wie is online

We hebben 83 gasten en geen leden online

Copyright Oud Valkenburg