Het Torenmuseum aan de Limes

Beleef Praetorium Agrippinae

IMG_2379 (2)

Op de huid van de Romeinen

Waar kun je de Romeinen dichter benaderen dan in het Torenmuseum aan de Limes? Hier in de grensstreek van het Romeinse rijk stonden ooit de soldatenbarakken in het Romeinse fort Praetorium Agrippinae (Spreek uit: Praaitorioem Agrippinaai), nu staat er een toren met een bijzondere collectie Romeinse vondsten.

IMG_9668

Bijzondere vondsten

Archeologen vinden het castellum van Valkenburg één van de mooiste in de bodem bewaard gebleven forten uit het Romeinse rijk. De zeven bouwfasen geven samen een uitzonderlijk compleet inkijkje in de bouwmethoden van de Romeinen. De bewaard gebleven stenen muren zijn bijzonder voor Romeins Nederland. De gevonden objecten vertellen een ontroerend verhaal over hoe de mensen in en om het castellum leefden.

helm

Romeins ecosysteem

Romeins Valkenburg biedt veel meer dan alleen het castellum met zijn uitgebreide omliggende vicus (dorp). In een uitgestrekt gebied kwamen vondsten van uiteenlopende aard naar boven. Er waren een badhuis/tempel/luxe woning, havenkades, een ambachtsnederzetting, een landbouwnederzetting, een legioenskamp, grote delen van het tracé van Romeinse wegen, een minifort, een wachttoren en verschillende grafvelden. Samen vormt dit een compleet Romeins economisch en militair ecosysteem.

Historisch relevant

Praetorium Agrippinae was geen slaperige grenspost met induttende legionairs, maar het toneel van grootse en meeslepende gebeurtenissen. Stel je het jaar 40 voor, het toneel van koortsachtige voorbereidingen voor de verovering van Britannia. Of verplaats je naar het jaar 69 van onze jaartelling, toen Brinno namens Julius Civilis het castellum platbrandde – de brandlaag is tijdens de opgravingen teruggevonden. De koppeling tussen archeologische vondsten en geschreven geschiedenis maakt Valkenburg nog extra bijzonder. 

Het Torenmuseum aan de Limes maakt die geschiedenis zichtbaar en voelbaar.

IMG_3428a

Het Castellum in het Centrum van Valkenburg en De Woerd in Valkenburg zijn twee van de locaties
van het UNESCO werelderfgoed Nedergermaanse limes.

Wist je dat Valkenburg-ZH nog veel meer geschiedenis heeft? In het museum vertelt de Tijdlijn van Valkenburg daarover. En kijk op deze website voor nog veel meer verhalen over Merovingers, de oudste Paardenmarkt van Nederland, één van de oudste kerkjes van Holland, de meidagen van 1940 en de wederopbouw.

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven