De vereniging kan niet zonder vrijwilligers. Op vele terreinen kunnen zij zich bij de vereniging ontplooien. Van digitaliseren tot het inrichten van exposities. Historisch onderzoek doen en het beheren van het Torenmuseum als gids of als suppoost. Er zijn vele mogelijkheden. In deze nieuwsbrief laten we een vrijwilliger aan het woord; Joshua Rijsdam.
Mijn naam is Joshua Rijsdam en via deze weg wil ik mij introduceren als nieuwe vrijwilliger (en lid) binnen de Vereniging Oud Valkenburg. Via Herman Dijkhuizen heb ik kennis kunnen opdoen van zijn project om alle soldaten op het ereveld nabij de hervormde kerk hun gezicht terug te geven. Dit sprak mij vanaf het eerste moment al aan.
Naast mijn werkzaamheden bij Janssen Biologics doe ik namelijk een Masteropleiding Koloniale geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Waar voor mijn studie de focus ligt op Nederlands-Indië en de dekolonisatieoorlog, ben ik toch vooral geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Toen ik ontdekte dat mijn overgrootvader gediend en gestreden heeft tijdens de meidagen (nabij de Moerdijkbruggen onder het MC – III – 28RI) heeft het onderwerp “mei 1940” mijn interesse nooit meer verloren. Toen ik de kans kreeg om onderzoek te doen naar het verhaal van de in Katwijk en omstreken gesneuvelde soldaten liet ik deze niet liggen. Het struinen door de archieven is vanuit mijn studie niet alleen een verplichting, maar ook een zeer interessante ontdekkingsreis geweest door verschillende tijdsperiodes heen.
De eerste soldaat waar ik mij succesvol op heb mogen richten, is Reinier Rijke. Deze Rotterdamse korporaal is voor het uitbreken van de oorlog op 10 mei overgeplaatst van de cavalerie naar het 2e Regiment Artillerie. Deze wissel heeft hem uiteindelijk met zijn gezin in Katwijk gebracht, waar hij op 10 mei na intensieve gevechtshandelingen tegen een overmacht Duitse soldaten om het leven is gekomen. Dit verhaal was ons echter niet zomaar bekend. Een zoektocht met een naam, geboortedatum en sterfdatum begint in de (online) archieven.
Door te zoeken op naam kun je al snel achter de geboorte-, huwelijks- en sterfteakte komen. Deze geven nog niet alle details prijs, maar geven wel aanwijzingen tot een huwelijk, waar mogelijk kinderen uit voortgekomen zijn, het beroep dat door Reinier werd uitgevoerd, namelijk van huis uit een echte schilder en de mogelijkheid om ook op zoek te gaan naar broers en/of zussen. Vervolgens struin je internet af, want wie weet heeft iemand wel eens een referentie naar deze Reinier gemaakt. En ja hoor, daar vind ik een bericht van zijn zoon, nog kerngezond en actief op internet, waardoor al snel contact gemaakt kan worden. Niet lang daarna komt de familie Rijke op bezoek in Valkenburg om verhaal met ons te delen en het graf te bezichtigen.
Dit was voor mij een prachtige ervaring en een beter begin had ik mij niet kunnen voorstellen.
De volgende soldaat is alweer in onderzoek en ook daar is het eerste contact gelegd met familieleden. Zo hoop ik op deze manier samen met meneer Dijkhuizen alle soldaten hun verhaal en gezicht terug te kunnen geven, opdat toekomstige generaties hun verhalen nog kunnen nalezen. Ook het verhaal van mijn eigen overgrootvader, waar ik helaas nog niet alles over te weten ben gekomen, zal dan in de toekomst hopelijk vollediger kunnen worden.
Als nieuw lid en vrijwilliger hoop ik mij actief in te kunnen zetten rondom het thema “Mei 1940”, maar ook de Tweede Wereldoorlog in de regio in het algemeen, opdat deze niet vergeten kan worden.
Joshua Rijsdam