Geschreven: vrijdag 12 december 2014 door Martin de Boer
Mijn eerste kennismaking met de Muur, misschien wel het bekendste symbool van de Koude Oorlog, is in de zomer van 1983. Europa is nog in tweeën gedeeld door het IJzeren Gordijn en het Warschaupact speelt in de lucht, op zee en onderwater continue kat en muis spelletjes met de NAVO.
Helmut Kohl is Bondskanselier in de periode 1982-1998 en bezoekt Nederland tijdens zijn ambtsperiode meerdere keren. Op 30 november 1987 komt Kohl voor een kort werkbezoek naar Den Haag. Hij wordt op Valkenburg verwelkomd door Freund Ruud, premier Lubbers, en de West-Duitse ambassadeur Von der Gablentz. In de residentie wordt er gesproken over de Europese top, een week later, in Kopenhagen maar ook over defensiezaken en de topontmoeting van Reagan en Gorbatsjov. Dan nog snel even op audiëntie bij koningin Beatrix en prins Claus op Huis ten Bosch om afsluitend de pers toe te spreken in het Haagse Promenade Hotel. In totaal duurt het bezoek aan ons land slechts een paar uur.
In maart 1989 is Kohl een van de regeringsleiders die op Valkenburg aankomt en deelneemt aan een internationale milieuconferentie in het Haagse Vredespaleis. Hij is net op tijd in Den Haag om aan te schuiven voor de lunch bij koningin Beatrix, prins Claus en de andere buitenlandse staatshoofden. Aan het eind van de middag houdt Kohl het voor gezien en keert hij terug naar de Heimat.
Kohl zit al meer dan 10 jaar in het Bondskanselierzadel als hij voor het eerst een officieel bezoek aan Nederland brengt. Op 25 januari 1993 komt hij aan het eind van de middag aan op het vliegkamp. Premier Lubbers kampt met een vervelende voetblessure en kan Helmut niet verwelkomen. Die eer valt toe aan minister Kooijmans van buitenlandse zaken. Samen met Kohl inspecteert hij de aangetreden erewacht. In de avond is er een diner met Lieber Ruud. De volgende ochtend is er onder andere een ontmoeting met de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Na de lunch met het koninklijk paar op paleis Huis ten Bosch keert Kohl wieder zu hause.
De verstandhouding tussen Kohl en Lubbers is niet slecht zoals blijkt uit bovengebruikte bewoordingen. Maar als Lubbers ambities toont om voorzitter van de Europese Commissie te worden steekt Freund Helmut daar toch een stokje voor. De betrekkingen tussen Duitsland en Nederland lopen hierdoor een flinke deuk op. Er zit voor Kohl dus niets anders op om af te reizen naar Den Haag en daar de strijdbijl te begraven. Dit gebeurt tijdens een avondje informeel en in strikte beslotenheid dineren op het Catshuis bij premier Kok en een dertigtal genodigden. Dit bliksembezoek vindt plaats in de avonduren van 24 januari 1995 en duurt slechts vier uur.
Op 9 november 1989 valt de Muur en rijden de Ossies in hun Trabantjes van Oost naar West Berlijn. Een jaar later worden Oost- en West Duitsland herenigd. Kohl gaat sindsdien als ‘de kanselier van de eenheid’ door het leven. Intussen hebben we de herdenkingshow en viering van de val van de Muur, 25 jaar geleden, achter de rug. En, is Europa veranderd in één brandhaard.