Het Verdwenen Vliegveld

Het geheime verhaal van Marinevliegkamp Valkenburg in de Koude Oorlog

Wat was er zo geheim aan het Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk (ZH) dat het jarenlang volledig van de kaart was gepoetst alsof het niet bestond? In de vijfdelige documentaireserie ‘Het Verdwenen Vliegveld’ gaan de makers op zoek naar het antwoord op deze vraag. De documentaire vertelt voor het eerst het verhaal van het marinevliegkamp tijdens de Koude Oorlog.

Ruim drie miljoen mensen hebben het voormalige marinevliegkamp bezocht voor de musical Soldaat van Oranje, die speelt in een van de hangaars. Slechts weinig mensen weten welke rol het in 2006 gesloten militaire vliegveld speelde tijdens de Koude Oorlog, de jarenlange periode van gewapende vrede die eindigde met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991, nu dertig jaar geleden.

‘Het Verdwenen Vliegveld’ vertelt dat onbekende verhaal, door met oud-marinepersoneel terug te gaan naar de plekken waar ze hebben gewerkt en samen met hen op zoek te gaan naar de sporen van de Koude Oorlog.

Aan het woord komen onder andere de laatste commandant, de eerste vrouwelijke TACCO (tactical coordinator) ter wereld en twee dames van het vrouwenvredeskamp die hier in najaar 1982 protesteerden tegen kernwapens. Met medewerking van eigenaren en gebruikers is gefilmd op bijzondere, niet-toegankelijke locaties, zoals de verkeerstoren, de munitiebunkers, de damesbarakken en het Valkenhorstheater waar de hele omgeving kwam feesten. Tot verrassing van de makers bleken in alle bezochte gebouwen nog veel sporen uit die tijd te vinden, variërend van inrichting en achtergelaten instructies tot nog werkende apparatuur.

‘Het Verdwenen Vliegveld’ vertelt niet alleen het verhaal van de opsporing van Russische onderzeeërs en van protesten tegen de mogelijke inzet van kernwapens, maar ook van het sociale leven in het vliegkamp en de emoties rond de onverwachte sluiting. De documentaire ‘Het Verdwenen Vliegveld’ is vanaf donderdag 25 november te zien bij TV West en daarna ook bij de lokale omroepen Sleutelstad en RTV Katwijk.

‘Het Verdwenen Vliegveld’ is gemaakt door archeoloog en journalist Ruurd Kok samen met Kleef & Koop, het videoproductiebedrijf van journalist Reanne van Kleef en cameravrouw Tess van Kooperen. Samen maakten zij eerder de documentaire ‘Bang voor mooi weer’ (mei 2020), ter gelegenheid van het verschijnen van het gelijknamige boek van Kok (uitgezonden op Sleutelstad en te zien op YouTube).

Het project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Atlantikwall), Karel Doorman Fonds, Leids Mediafonds en de gemeente Katwijk (Erfgoedplatform). Zie voor updates en een blik achter de schermen: Facebook

Foto’s aangeleverd door: Het Verdwenen Vliegveld

Ook interessant

Breitsax zwaard weer terug in het museum

Straatnamen (11) – de Rijnstroomlaan

‘Valkenburger 1’ aan de tand gevoeld

Meer soldaten krijgen gezicht terug in Valkenburg

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven