Op weg naar plaatsing op UNESCO Werelderfgoedlijst; De ROMEINSE LIMES (deel 2).

Op 17 september j.l. kwam de commissie, die de plaatsing van de Romeinse Limes op de UNESCO werelderfgoedlijst moet beoordelen, op bezoek in Valkenburg om de Romeinse limes te bekijken. De commissie bestond uit: M.Polak, Radbout Universiteit Nijmegen, timemanager: Tamar Leene,
Astrid Gerrits: Provincie Zuid-Holland. Een vertegenwoordiger van Rheinland Westfalen namens Limes Duitsland. Centraal: de Engelse vertegenwoordiger van Icomos Werelderfgoed Parijs. Hij maakte behoorlijk veel aantekeningen op zijn IPad.
Natuurlijk was Peter van de Bos ook aanwezig met daarbij nog enkele volgers.
Namens de vereniging Oud Valkenburg was Herman Dijkhuizen de gastheer. Hieronder zijn bevindingen:
Er werd intensief rondgeleid aan de hand van een rijk geïllustreerd draaiboek. Geen tijd voor koffie en eigenlijk ook niet voor een toiletbezoek (!). Voor mij nieuw was de gedetailleerde bufferzone rondom het Castellum. Een uitloper in Het Joght: een gedeelte van het Middenjoght en de Van Giffenstraat tot en met de derde lantaarnpaal. Heeft allemaal te maken met beschermende procedures. Voor mij nieuw was ook het feit dat vrijwilligers van het AWN zeer binnenkort grondboringen gaan doen in Katwijk met het doel sporen te vinden van de Limesweg tussen Valkenburg en Katwijk.
Een opmerking vanuit het gezelschap was dat er buiten het museum weinig te zien was van het Castellum. Een goede gelegenheid voor mij om te noemen dat we de gele lijn van het Dorpshuisplein graag willen doortrekken en een stuk origineel Romeinse muur zichtbaar willen maken.
Het bezoek aan het museum in opbouw was spectaculair. Tussen vloerbedekking door waar hard aan gewerkt werd, Evert van Ginkel die veel relevante gegevens vertelde. Welke bijzondere kwaliteiten aan ons museum toegekend kunnen worden.
Een afsluitend bezoek aan de torentrans was letterlijk en figuurlijk een toppertje.
Ook nog heel aardig was de opmerking vanuit het gezelschap gemaakt op het Castellumplein dat het zo heerlijk stil was in dit dorp, een verademing. En dat terwijl voor mijn idee een hele reeks bekende Valkenburgers en oud leerlingen spontaan door mij begroet werden.
Alles bij elkaar: het was een zeer geslaagd bezoek waar ook de Vereniging Oud Valkenburg goed over het voetlicht kwam!

Aldus Herman

Ook interessant

De Vlag van Valkenburg

Bijeenkomst voor leden en niet leden

‘Valkenburger 1’ aan de tand gevoeld

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven