College bezoekt Torenmuseum

Burgemeester Visser is sinds enige tijd voorzitter van de Limestafel Zuid-Holland. Vereniging Oud Valkenburg vond dat een uitstekende aanleiding om een uitnodiging voor een bezoek aan het museum bij het college neer te leggen. De Limestafel is een provinciaal overleg tussen alle betrokkenen bij de limes in Zuid-Holland als UNESCO werelderfgoed. Ook Vereniging Oud Valkenburg neemt deel aan de Limestafel. Van de vijf UNESCO-locaties in Zuid-Holland liggen er twee in Valkenburg. Het gaat om het castellumterrein in het centrum en daarnaast om de nederzetting (vicus) in De Woerd.

Europese faam

Tijdens de rondleiding door bestuursleden van Vereniging Oud Valkenburg (VOV) en Stichting de Valkenburgse Toren werd onder andere de nadruk gelegd op het bijzondere karakter van het castellum in Valkenburg. Er zijn veel castella, maar nergens zijn er zeven bouwlagen zo gaaf en compleet blootgelegd. Zoals archeoloog Wouter Vos het onlangs tijdens een lezing voor Rijnlandse Geschiedenis verwoordde: “Het castellum van Valkenburg is beroemd in heel Europa. Als Nederlanders kunnen we daar ultiem trots op zijn.”

Maar Romeins Valkenburg was veel meer dan een castellum. Een tweede uniek element van de Romeinse opgravingen in Valkenburg is de uitgestrektheid van het opgravingsterrein en de rijkdom aan verschillende vondsten. Op een strook van anderhalve kilometer bij vijfhonderd meter was allereerst een grote nederzetting rond het castellum aanwezig. Daarnaast waren er verschillende grafvelden, een wachttoren, een Romeinse weg, een boerendorp, een ambachtsdorp, een klein fort, een haven en als klap op de vuurpijl een legioenskamp aanwezig. Onlangs nog zijn de resten van een Romeinse platbodem gevonden.

Alweer in de woorden van Wouter Vos: “We mogen daar heel blij mee zijn. Nergens in Nederland is er zo’n compleet Romeins gebied blootgelegd. Bijna alles wat je kunt verwachten is hier aanwezig.”

Geanimeerd

Het was een geanimeerd bezoek, waarbij de burgemeester en wethouder grote interesse voor het lokale Romeinse verleden aan de dag legden. Na afloop van de rondleiding kwamen ook nog andere onderwerpen aan de orde. Daarbij ging het gesprek onder andere over mogelijke uitbreiding van het museum. Ook kwam de positie van het museum in het geheel van de Zuid-Hollandse limes aan de orde.

Leendert van der Ent

Ook interessant

Romeinse limesweg palen door Provincie Zuid Holland overhandigd

Nieuwsbrief april 2024

Algemene ledenvergadering 11 april 2024

Nieuwsbrief april 2023

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven