Grondige renovatie Torenmuseum

Vrijdag 9 oktober wordt het vernieuwde torenmuseum officieel geopend door wethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk. Gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland kan vanwege het coronavirus niet aanwezig zijn. De opening vindt plaats in het dorpshuis en is in verband met de corona crisis slechts toegankelijk voor ca. 30 genodigden. Vanaf zaterdag 10 oktober is de toren weer iedere week geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. Bij een bezoek aan de toren zijn de coronaregels van kracht. Elders in deze nieuwsbrief leest u wat dit precies inhoudt. We zien U graag langskomen.

Het was oud voorzitter Jan bakker, die in het voorjaar van 2018 de renovatie van het Torenmuseum ter sprake bracht in een overleg tussen de gemeente, de stichting torenmuseum en de verantwoordelijke wethouder Jacco Knape.
Waren het toen nog vrijblijvende ideeën. Begin 2019 werd het serieus. De vereniging en stichting gingen er mee aan de slag. De werkgroep exposities, bestaande uit Jan Bakker (voorzitter), Corry van Kralingen, Henk Imthorn en Gerrit Russchenberg werd belast met de uitvoering.
Hoofddoel was de vernieuwing van de Romeinen tentoonstelling. De afgelopen twintig jaar kwamen nieuwe feiten boven tafel, die een plaats moeten krijgen in het museum, zoals het blootleggen van honderd meter Romeinse weg.
Daarnaast is het wenselijk de nieuwste technieken van presenteren te gebruiken, afgestemd op met name de jongeren; niet alleen kijken, maar ook doen, bv. een digitale tafel met allerlei Romeinse snufjes.
Het archeologisch bureau TGV onder leiding van Evert van Ginkel werd benaderd voor de inhoudelijke invulling. Interessant detail is dat deze archeoloog twintig jaar terug ook de inrichting van het museum heeft gemaakt.
De werkgroep (in overleg met de vereniging) had een programma van wensen opgesteld op basis waarvan een begroting gemaakt werd. Daarnaast ging de werkgroep aan de slag om de financiering rond te krijgen. Zowel provincie als gemeente namen een groot deel van de kosten op zich. Ook het prins Bernardfonds was bereid een grote som geld te schenken. De begroting werd sluitend gemaakt door bijdragen van de wijkraad, vereniging Oud Valkenburg en de stichting Torenmuseum.

Naast de inhoudelijke renovatie van de Romeinenexpositie werd ook het gebouw zelf aangepakt. De gemeente Katwijk was bereid het binnenwerk van het museum opnieuw te schilderen en van nieuwe vloerbedekking te voorzien. Deze werkzaamheden kwamen geheel voor rekening van de gemeente. Het werk werd zelfs uitgebreid met het schilderen van de buitenkant van de toren.

Ook de plafonds en de verlichting zijn vervangen en vernieuwd en meer afgestemd op de eisen van nu. Met deze opknapbeurt werden alle verdiepingen meegenomen. Dit was tevens de aanleiding om ook de expositie op de eerste verdieping aan te pakken. Wat de inrichting betreft liftte de werkgroep mee op de ideeën van het bureau TGV. Uitgangspunt blijft de tijdlijn. Daarnaast worden een aantal hoogtepunten uit de historie van Valkenburg nader uitgewerkt.
De “lockdown” van de toren is goed benut. Met trots presenteren de stichting Torenmuseum en de vereniging Oud Valkenburg vanaf 10 oktober een geheel vernieuwd museum aan Valkenburg (gemeente Katwijk)

De werkgroep.

Ook interessant

Algemene ledenvergadering 11 april 2024

Nieuwsbrief april 2023

Vereniging Oud Valkenburg zet jongste lid in het zonnetje

Expositie over Marinus Post

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven