Nieuwe aanwinsten voor de vereniging

Voormalig boekhandel Van de Berg uit katwijk Binnen had nog enkel waardevolle stukken met betrekking tot Valkenburg. Voor een schappelijk prijsje kon de vereniging deze documenten overnemen.
Het gaat om een originele plakkaat van 1734: “ Publycque veilinge van de Heerlijkheid Valkenburg” op 15 december 1734 met de bijbehorende veilingstukken. De stukken moeten nog hertaald worden. Hele maal rechts ziet u een ‘Opdrachtsbrief’, uit 1796. De opdrachtbrief bepaalt de wederzijdse verplichtingen over de verkoop van twee woningen en een erf tussen Dirk Bol en Hendrik Binnendijk. Van deze opdrachtsbrief hebben we gelukkig wel een hertaling.

Een lithografische kaart uit 1855 van Willem Jacob Hofdijk. “De Nederlanden tijdens de Romeinsche overheersching”.
Op deze kaart ziet men duidelijk hoe de inzichten van de de Romeinse geschiedenis sinds 1855 in onze omgeving aanmerkelijk gewijzigd zijn.
Op de kaart staat zowel de Brittenburg als Lugdunum aangegeven. Vervolgens komt als derde “stip” (= castellum) Pretorium Agrippina. In de 19e eeuw was men in de veronderstelling dat Lugdunum in Valkenburg lag. “Het kan verkeren”, zei Bredero.

Ook interessant

Nieuwsbrief april 2023

Vereniging Oud Valkenburg zet jongste lid in het zonnetje

Expositie over Marinus Post

Algemene ledenvergadering 20 april 2023

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven