Nieuwe folder: Torenmuseum aan de Limes

Vereniging Oud Valkenburg heeft een nieuwe folder uitgebracht voor het ‘Torenmuseum aan de Limes’. De folder richt zich onder de noemer ‘Beleef Praetorium Agrippinae’ op een publiek dat het nieuwe, maar grotendeels onzichtbare UNESCO Werelderfgoed van de Nedergermaanse limes wilt ontdekken.

Natuurlijk, het rijke verleden van Valkenburg-ZH heeft veel meer te bieden dan alleen de Romeinse periode. De Paardenmarkt, de Merovingische periode, de heerlijkheid met zijn buitenhuizen de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw…. Maar uiteindelijk is het wel het Romeinse verleden waarvoor mensen bereid zijn van heinde en ver naar het dorp af te reizen. Daarom staat Praetorium Agrippinae centraal.

Inzoomen op de Romeinen

Prominent op de cover van de folder staat een foto waarop is ingezoomd op de hagelnieuwe maquette van de poort van het legioenskamp. Het is alsof je zelf net achter de ruiter ook op het punt staat te paard het legioenskamp binnen te rijden. Dat is niet voor niets gedaan: de folder wil geval het gevoel overbrengen dat als je ergens dichtbij de Romeinen kunt komen, dit wel in het Torenmuseum aan de limes is.

Een derde groter

Met die nadruk op beleving loopt de folder gedeeltelijk op de toekomstige situatie vooruit. Een negental maquettes die op een overzichtskaart van Romeins Valkenburg geplaatst worden, moeten dit gevoel versterken. De maquette van de poort van het legioenskamp is na een crematieritueel in De Weerdkampen de tweede van de negen maquettes die gereed is gekomen. De overzichtskaart met de maquettes zal zo snel als mogelijk worden gerealiseerd op de vierde verdieping van de toren, waarmee in feite het tentoonstellingsoppervlak van het museum met een derde wordt vergroot.

Groot belang

De folder belicht ook de redenen die Praetorium als Romeinse vindplaats belangrijk maken. Reden één is dat het castellum van Valkenburg één van de mooiste in de bodem bewaard gebleven forten uit het Romeinse rijk is. De zeven bouwfasen – met onder andere prachtig bewaard gebleven stenen muren – geven samen een uitzonderlijk compleet inkijkje in de bouwmethoden van de Romeinen.

Ecosysteem

Reden twee is dat Romeins Valkenburg veel meer omvatte dan het castellum met zijn uitgebreide omliggende vicus (dorp). In een uitgestrekt gebied lagen een badhuis/tempel/luxe woning, havenkades, een ambachtsnederzetting, een landbouwnederzetting, een legioenskamp, grote delen van het tracé van Romeinse wegen, een minifort, een wachttoren en verschillende grafvelden. Samen vormt dit een compleet Romeins economisch en militair ecosysteem.

Archeologie raakt geschiedenis

De derde reden is dat in Valkenburg de archeologie de geschiedenis raakt. Een brandlaag in het fort is terug te voeren op de opstand van Julius Civilis in 69, terwijl de vondst van het legioenskamp niet los te zien is van de verovering van Britannia in het jaar 43.
De komende tijd gaat Vereniging Oud Valkenburg de folder verspreiden om op die manier zoveel mogelijk mensen te motiveren om het museum te bezoeken. Zij kunnen zich dan aansluiten bij de eerdere bezoekers, die na een bezoek enigszins verbaasd constateren dat het museum weliswaar klein, maar ook heel fijn is.

 

 

Ook interessant

Romeinse limesweg palen door Provincie Zuid Holland overhandigd

Nieuwsbrief april 2024

Algemene ledenvergadering 11 april 2024

Nieuwsbrief april 2023

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven