Het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie zit er weer op. Volgens de een was het een groot succes. Volgens de ander een drama. Een ding is zeker en dat is dat we de Brexit kunnen toevoegen aan onze palmares.
Het Scheepvaartmuseum en de Marine Kazerne Amsterdam, tenminste datgene wat er nog van over is, zijn de afgelopen 6 maanden het toneel geweest van de bijeenkomsten die zo’n voorzitterschap met zich meebrengen. Met bootjes zijn de regeringsleiders en de ministers naar bovengenoemde locatie getransporteerd. De beelden van een immer, voor de camera, lachende minister-president Rutte die zijn gasten hartelijk verwelkomt op een steiger, met de replica van het VOC-schip Amsterdam op de achtergrond, zijn de hele wereld overgegaan.
De keer hiervoor dat Nederland het voorzitterschap bekleed is in de tweede helft van 2004. Dan wapperen de vlaggen van alle EU-staten nog fier voor gebouw V-10, ook wel het VIP-gebouw genaamd, gelegen aan het hoofdplatform van het vliegkamp. Regelmatig dient het vliegkamp in deze 6 maanden als punt van aankomst en vertrek voor de belangrijke gasten uit het buitenland. Het zwaartepunt ligt in de maand september als delegaties van alle 25 lidstaten van de Europese Unie voor een paar dagen bijeen komen in Noordwijk. Op het vliegkamp is het passen en meten om alle regeringsvliegtuigen te kunnen afhandelen.
Een soortgelijke gebeurtenis speelt zich af in mei 1997. De eerste helft van dat jaar hanteert Nederland eveneens de voorzittershamer van de Europese Unie. Ter voorbereiding van de slotconferentie in Amsterdam is er een informele bijeenkomst, voorgezeten door minister-president Kok, van de Europese Raad in Noordwijk. Een foto waarop de regeringleiders voor het Grand Hotel Huis ter Duin dromerig richting zee staren moet de indruk wekken dat Europa in goede handen is. Voor het vliegkamp is ook dan een hoofdrol weggelegd met betrekking tot ontvangst en vertrek van de hoge heren en sommige dames.
Voor een bijeenkomst van de staats- en regeringleiders van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) – de voorloper van de Europese Unie – in Den Haag wordt de stad in juni 1986 omgebouwd tot een vesting. De meeste leiders maken gebruik van het vliegkamp en worden in vliegende vaart onder begeleiding van motorescortes naar die mooie stad achter de duinen gebracht.
De eerste keer dat Valkenburg een rol van betekenis vervult bij een top is trouwens in 1969 als na afloop van de EEG-top in Den Haag het Franse staatshoofd Pompidou met zijn gevolg vanaf het vliegkamp huiswaarts keert.
Volgens een bekend Nederlands schrijver is de Brexit noch een revolutie noch een terroristische aanslag, maar zou 23 juni 2016 weleens net zo’n belangrijke datum kunnen worden als 11 september 2001. De schrijver is tevens van mening dat de 20ste eeuw eindigde op 11 september 2001 – voor zover die niet al op 9 november 1989 was geëindigd -, en de 21ste eeuw begint op 23 juni 2016. Een ding is zeker en dat is dat we een nog onzekere toekomst tegemoet gaan.