Erebegraafplaats Valkenburg,
het verhaal achter de grafsteen van Reinier Rijke

Reinier Rijke werd op 1 mei 1911 als Rotterdammer geboren. Al snel wilde hij net als zijn vader en broers huisschilder worden en dan een eigen bedrijf beginnen. Daarnaast was hij actief als korfbalspeler bij Spangen Rotterdam, totdat zijn familie lid werd van de streng gereformeerde kerk en alles op het schilderen na opgaf.

Daar leerde hij zijn vrouw Johanna Eland kennen. Het werd een hecht tweetal. Ze waren samen gelukkig met hun twee kinderen.

Maar de oorlogsdreiging werd steeds groter. Reinier moest in dienst.

Hij werd ingedeeld bij de cavalerie, als dienstplichtig korporaal, maar werd later uitgeleend bij de mitrailleur compagnie van het Tweede Regiment Artillerie in Katwijk.

Johanna wilde ook daar bij haar man zijn. Op 9 mei verhuisde het hele gezin daarom van Rotterdam naar een pension in Katwijk op de Badstraat 1.

Op 10 mei werd Reinier aangewezen om als mitrailleurschutter met een kleine verkenningseenheid de duinen in te gaan om gelande Duitse luchtlandingstroepen op te sporen. Al snel raakten ze in gevecht met een grote groep Duitsers. Reinier was een moedig man. Hij sneuvelde in de ongelijke strijd tijdens zijn patrouille.

Zijn vrouw hoorde weken later wat er gebeurd was. Ze werd overladen met steun, maar bleef Reinier immer missen. Voor zijn acties werd Reinier geëerd met een postume toekenning van het Bronzen Kruis.

Ook interessant

Joke vond het graf van haar vader terug

Erebegraafplaaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Feike Couperus

Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Nicolaas “Niek” van Zuijlen

Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Willem van der Reek

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven