Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Nicolaas “Niek” van Zuijlen

Op 7 augustus 1912 wordt in Zevenhuizen Nicolaas van Zuijlen geboren. Hier groeit hij op met zijn ouders en 4 broers. De familie van Zuijlen woont al vele generaties in Zevenhuizen. Ook Nicolaas blijf hier tot aan de mobilisatie van 1939 wonen en werken. Hij is werkzaam als tuindersknecht op één van de vele boerderijen rondom het dorp. Voor het uitbreken van de oorlog leerde Niek zijn vrouw Elisabeth Heijkoop kennen. Het stel huwt, maar hebben samen nooit kinderen gekregen.

Op 10 mei 1940, om ongeveer 5 uur in de morgen vlogen veel vliegtuigen over. Snel aankleden en afwachten luidde het bevel. Na enige tijd kwam het bericht: oprukken naar het vliegveld Valkenburg. Vanuit Noordwijk vertrok de eenheid naar de Katwijkse boulevard, alwaar men ter hoogte van het waterzuiveringsstation de duinen inging.

Op weg naar het vliegveld ontstond een vuurgevecht in de duinen. Langzaam kwamen de Nederlandse troepen voorruit, ondanks vuur vanuit de ‘Pan’. Toen het schieten verstomde en de Nederlandse soldaten weer wat bij positieven kwamen, kwam men erachter wat er gebeurd was. ‘Niek’ van Zuijlen was geraakt. Hij was de eerste gesneuvelde soldaat van het MC-I-4RI.

Ook interessant

Joke vond het graf van haar vader terug

Erebegraafplaaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Feike Couperus

Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Willem van der Reek

Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Willem Cornelis Sloof

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven