Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Willem van der Reek

Willem, door familie ook wel Wim genoemd, werd op 27 juli 1912 geboren in Leiden. Hij groeide op in een gezin waarin muziek al van jongs af aan werd ingegoten. Willems vader was orgelmaker. Willem leerde piano spelen en werd pianostemmer bij de orgel- en pianohandelaar Barning aan de Oude Singel. Hier bleef Willem tot de mobilisatie werkzaam. Na zijn overlijden hing er altijd een foto van Willem in de winkel ter herinnering.

Willem was actief bij de zangvereniging Ex Animo. Hier zong hij en speelde hij piano. Willem leerde bij het koor zijn toekomstige vrouw Jacoba Galjaard kennen. Na vijf jaren van verloving huwden Willem en ‘Co’ dan eindelijk in juli 1937. Ze waren dolgelukkig en begonnen samen een leven op te bouwen in Leiden.   

Dit werd echter wreed afgebroken toen Willem werd gemobiliseerd. Hij kwam bij het 4e Regiment Infanterie in de Morspoortkazerne terecht. Daardoor kon hij zijn vrouw regelmatig bezoeken. Ook op 9 mei, vlak voor de Duitse aanval, was Willem nog op avondverlof en zag hij Jacoba. Enkele uren later kwam Willem bij het gevecht om vliegveld Valkenburg om het leven.

Ook interessant

Joke vond het graf van haar vader terug

Erebegraafplaaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Feike Couperus

Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Nicolaas “Niek” van Zuijlen

Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Willem Cornelis Sloof

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven