Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Klaas Willem van Gelderen

Klaas werd op 27 februari 1904 geboren in Boskoop. Hij werd boomkweker en had succes met het opbouwen van een eigen bedrijf. Op 26-jarige leeftijd trouwde hij met Neeltje van de Wolf. In de jaren daarna kregen ze twee zoons en een dochter.

Dan slaat in de jaren ’30 de economische crisis toe. Klaas verliest zijn huis, zijn auto en zijn kwekerij. Hij moet in heel moeilijke tijden als knecht de kost proberen te verdienen. In september 1939 moet hij in militaire dienst.

Tien mei 140, de eerste oorlogsdag. Klaas Willem was op dat moment ingedeeld bij de 1ste Compagnie van het 3de Bataljon van het 4de Regiment Infanterie. Die soldaten waren allemaal gelegerd bij de hangars van Vliegveld Valkenburg. Daar vielen in de vroege morgen totaal onverwacht de eerste bommen. Nederlandse soldaten renden weg en probeerden een veilige plek te vinden. Een aantal van hen vond Duitse parachutisten op hun vluchtweg. Klaas was een van hen. Hij werd neergeschoten, samen met meer Nederlandse soldaten. Het was nog geen zes uur in de morgen. Na zes angstige weken hoorde zijn vrouw in Boskoop zomaar van iemand op straat dat haar man gesneuveld was. zijn laatste rustplaats vond Klaas Willem in Valkenburg.

Ook interessant

Joke vond het graf van haar vader terug

Erebegraafplaaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Feike Couperus

Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Nicolaas “Niek” van Zuijlen

Erebegraafplaats Valkenburg. Het verhaal achter de grafsteen van Willem van der Reek

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven