De Broekpolder bijna voltooid verleden tijd.

Eeuwenlang lag er tussen Valkenburg en Wassenaar een uitgestrekte (strand) vlakte tussen de oude Duinruggen ter hoogte van Voorschoten en Katwijk. Ten tijde van de Romeinen was dat een moerasachtig gebied met Kreken. In de (vroege) middeleeuwen was het gebied een groot bos. Vanaf de 11e eeuw werd de ontginning ter hand genomen. Weteringen werden aangelegd om droge voeten te houden op de grasgronden. Zo ontstond de Broekpolder. (Broek betekent drassig gebied). De polder was voornamelijk geschikt als weiland voor de koeien, varkens, schapen en paarden. Dwars door de polder liep de Broekweg; vanuit het dorp richting Wassenaar.

De eerste aanslag op de polder vond plaats in 1937. De grote groene vlakte was uitstekend geschikt voor de aanleg van een vliegveld. Begin jaren 50 van de vorige eeuw werd het vliegveld aanmerkelijk uitgebreid. (De tweede aanslag).

Dit ging dus ten koste van weiland. De boeren moesten inkrimpen. Een aantal van hen ging over op tuinbouw. Vanaf de jaren 90 werd begerig gekeken naar het grote veld. De grote stad zag een unieke kans voor woningbouw. Het vliegveld kon wel weg. De koude oorlog was toch afgelopen. De druk werd opgevoerd en de overheid zag een mooie kans om te bezuinigen op defensie. De derde aanslag vond plaats in 2006. Sluiting van het vliegveld en een nieuwe bestemming: Wonen. Discussies over aantallen met uiteindelijk een maximum van 5000 (Inmiddels 5600). Vanaf dat moment vond ook de vierde aanslag op de polder plaats. De gebieden direct buiten de hekken van het vliegveld werden ineens aantrekkelijk voor derden. In plaats van deze gebieden te koesteren ging de overheid mee in het wijzigen van de Het resultaat is dat op het laatste stukje Broekpolder nu als eerste gebouwd gaat worden (Buiten de hekken!!!). Zevenhonderd woningen. De oude Broekweg zou de ruggengraat worden van het stedenbouwkundig plan. Klinkt mooi, maar in de plannen is van de oude polderweg niets meer over. In plaats van een mooie polderweg begrensd door sloten is de weg verworden tot een “ordinaire” woonstraat (Broeksteeg).
Het is het jaar 2843. Archeologen hebben in Valkenburg een unieke vondst gedaan. Over een afstand van 100 meter is een polderweg uit de middeleeuwen bloot gelegd. De plannenmakers gaan hun uiterste best doen deze weg in de plannen op te nemen.
Henk Imthorn.

Ook interessant

Breitsax zwaard weer terug in het museum

Straatnamen (11) – de Rijnstroomlaan

‘Valkenburger 1’ aan de tand gevoeld

Meer soldaten krijgen gezicht terug in Valkenburg

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven