Nieuwsbrief Romeins legerkamp op vliegveld Valkenburg

Bijna zestig jaar lang stegen vanaf het Marinevliegkamp Valkenburg vliegtuigen op van de Marineluchtvaartdienst. In 2006 zijn de militairen vertrokken. Op deze plek zal de nieuwe wijk Valkenhorst worden gebouwd. Duizenden mensen zullen hier in de toekomst gaan wonen, werken en recreëren.
Maar eerst zijn archeologen aan de beurt om het terrein te onderzoeken. Het is al jarenlang bekend dat in en om Valkenburg het Romeinse leger aanwezig is geweest, bijna 2000 jaar geleden. De Romeinse soldaten kwamen hier in de jaren 40 van de eerste eeuw na Christus, tijdens veldtochten tegen Friezen en Britten. Uit die tijd dateert een fort dat in het centrum van het dorp is opgegraven.
Ook in de bodem van het vroegere vliegveld liggen resten die het Romeinse leger hee t achtergelaten. In 2020 vonden de archeologen hier de sporen van een groot legerkamp van bijna 20 hectaren groot. Het is aangelegd en gebruikt rond het jaar 40. Het is een van de grootste Romeinse militaire bouwwerken die ooit in Nederland is gevonden.

Deze nieuwsbrief vertelt meer over deze unieke vondst.

Ook interessant

De Vlag van Valkenburg

Breitsax zwaard weer terug in het museum

Straatnamen (11) – de Rijnstroomlaan

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven