Bijzondere munt gevonden in centrum van Valkenburg.

Valkenburg was (is) het walhalla voor hobbyisten met een metaaldetector. Als de archeologen klaar waren, kwamen zij langs om de niet gevonden metalen op te sporen.
Zo was het in het verleden. Tegenwoordig zijn de “metaaldetectoren” helpers van de archeologen. Zo ook de katwijker Rob de Graaf die o.a. bij De Weerdkampen actief was. 
Een maand terug deed hij onderzoek in het centrum. De opgravingen vonden daar zo’n 70 jaar terug plaats. Wellicht was er wat over het hoofd gezien.
De verrassing was groot toen er naast een cent uit 1952, dubbeltje uit 1948 en een martmuntje, een munt uit de middeleeuwen werd gevonden.
Als je goed kijkt, is te zien een hoofd aan de ene zijde en een kruis op de achterkant. Nog dezelfde dag wist De Graaf te achterhalen om welke munt het zeer waarschijnlijk gaat.
Een specialist heeft de munten gereinigd en het resultaat mag er zijn. Het is een Hollandse penning uit de 12de/13de eeuw in het graafschap Holland. Muntheer: Dirk VII van Holland (1190 – 1203). Het bleek een schot in de roos. Een dag later werd slechts oud ijzer gevonden.

Ook interessant

Algemene ledenvergadering 11 april 2024

Nieuwsbrief april 2023

Vereniging Oud Valkenburg zet jongste lid in het zonnetje

Expositie over Marinus Post

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven