De Torenvlietslaan en de Zonneveldslaan behoren tot de oudste wegen van Valkenburg. Ze danken hun naam aan de buitens die in Valkenburg stonden. Het waren de oprijlanen naar Huize Torenvliet en het buitenhuis van de familie Zonneveld.
Het oudste document waarin Valkenburg genoemd wordt is de goederenlijst (De Blaffert) van St. Maarten. De lijst geeft een opsomming van de eigendommen van het Bisdom Utrecht rond het jaar 800. De goederenlijst heeft het over 3 grote Hoeven, 16 kleinere hofsteden en een kerk. De Broekpolder bestond uit een groot boscomplex. Waarschijnlijk waren de grote Hoeven de voorlopers van de latere buitens.
Z(S)onneveld(t)
De Zonneveldslaan dankt zijn naam aan het buiten dat een paar honderd jaar bewoond werd door de familie Zonneveld. Huize Sonnevelt had in de 14e eeuw al de status van landgoed. De familie Sonnevelt werd gezien als welgeborenen. De welgeborene had rechten en plichten aan de graaf. Hij genoot diverse belastingvrijstellingen. De belastingen aan de Graaf werden omgeslagen over de gehele dorpsgemeenschap.
Hoe meer welgeborenen in een dorp, hoe meer de anderen moesten betalen. Het totaal moest immers kloppen. Het verhaal gaat dat in de 14e eeuw Valkenburg alleen maar welgeborenen had als bewoners. Er werd toen nauwelijks belasting betaald. Dat kwam dan wel op het bord van bijvoorbeeld de beide Katwijken. Naast het landhuis stond binnen de grachten de boerderij met bijgebouwen. Het landgoed omvatte ca. 22 ha.
Tijdens het beleg van Leiden door de Spanjaarden in 1574 en het ontzet van de stad door de Watergeuzen werd het landgoed grotendeels verwoest. Het hoofdgebouw is in 1651 herbouwd of drastisch gerenoveerd. Uit praktische overwegingen is het hoofdgebouw in ca.1780 gedeeltelijk gesloopt en verbouwd tot (ruime) boerderij.
De Zonneveldslaan werd een van de ontsluitingswegen van en naar het vliegveld. De weg is nu nog van levensbelang voor de bedrijven in de Zijlhoek.
T(h)orenvliet
Het buiten Torenvliet groeide van een grote Hoeve naar een kasteeltje dat bewoond werd door de ambachtsheer van Valkenburg. De Torenvlietslaan dankt zijn naam aan het feit dat het buiten een echte toren had. De bomenrij aan weerszijden van de weg accentueerde het laankarakter.
De lanen werden ook vooral gebruikt voor het bereiken van de akkers en weilanden in de Broekpolder. De buitens verdwenen en de bijbehorende boerderijen bleven over.
Met de komst van de N206 in 1989 werden de oude (land)wegen doorsneden en de Torenvlietlaan zelfs geamputeerd. De naam geven aan de brug over de Rijn was een historische fout, evenals de ventweg langs de N206 met dezelfde naam. De aanstaande verdubbeling van de Tjalmaweg met Rotonde maakt van de Torenvlietslaan geschiedenis.