De Dag van de Romeinen, voor herhaling vatbaar

Door Gaius (Henk Imthorn)

De vereniging Oud Valkenburg heeft op waardige wijze haar 40 jarig bestaan gevierd met het organiseren van de Romeinendag. Het mooie aan dit festijn was dat vele Valkenburgse organisaties hieraan hebben deelgenomen. Het werd een gezamenlijk initiatief van Festivalk, Castellumpop, Valkenburgs Harmonie, Oranjevereniging en de jarige vereniging. Het was de gehele dag gezellig druk op en rond het Castellum. De open dag werd een succes.
Opperlegionair Bakkerius kan tevreden zijn. De (wacht) toren kreeg zelfs een record aantal bezoekers. Bijna 400 Cananefaten , Kelten, Germanen, Friezen en zelfs een Galliër werden er geteld. Naast natuurlijk de vele Romeinen, die al een paar honderd jaar onze mooie dorp bezet hielden.
Het motto “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” kwam goed tot zijn recht. Vooral voor de kinderen was er veel te doen. Zo was er een echte smidse, waar een fibulae gemaakt kon worden, kleien bij Joke Bontenbal, een echte Romeinse schoonheidssalon Baroen, een opleiding tot soldaat door Foeks, oude spelletjes en knutselen.

Ook konden de kinderen als een echte archeoloog op zoek naar waardevolle (of waardeloze) spullen in een container vol zand. En met de vondsten naar Peter Jongste om te horen hoe oud die scherf wel niet is. En dat varieerde van 2000 jaar tot 2 dagen. Belangrijk is dat de jeugd besmet wordt met het virus van historie.

De vereniging Oud Valkenburg bestaat weliswaar 40 jaar, maar de leden zijn over het algemeen al ver boven de 30 jaar. En ook al werd het offer aanvaard door Nehalennia, verjonging is dringend gewenst om de toekomst te waarborgen.
Ook voor de ouders was er meer dan genoeg te beleven. Een bezoek aan de toren met als extra een uitleg over de Peutingerkaart, een stand van Oud Rijnsburg en Oud Valkenburg, een optreden van Mimiek en demonstraties van stichting Foeks. Er was muziek van Valkenburgs Harmonie en later van de Bootlegs en onder het genot van een drankje of een lekker zwijnenpootje van Timmers en een broodje van Den Dulk met een extraatje bij Spijs en Wijn was het genieten. Wellicht één minpuntje. De organisatie had het idee, dat lang niet alle Valkenburgers zijn geweest. Zij hebben wat gemist. Daarom is het het overwegen waard deze dorpsgenoten een herkansing te gunnen.

Ook interessant

Romeinse limesweg palen door Provincie Zuid Holland overhandigd

Nieuwsbrief april 2024

Algemene ledenvergadering 11 april 2024

Nieuwsbrief april 2023

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven