Website Canon van Katwijk gelanceerd

Door Jan Bakker

Op 1 juli was het dan zover. De website van de canon van Katwijk kon gelanceerd worden. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in het Heerenhuys in Katwijk aan de Rijn. Burgemeester Jos Wienen toverde met een druk op de linker muisknop de website tevoorschijn. Daarvoor had onze voorzitter Jan Bakker, die tevens voorzitter van de stuurgroep Canon van Katwijk is, verteld hoe het allemaal gekomen is (“Hoe warm het was en hoe ver”) en had onze burgemeester geschiedenisles gegeven. Na de druk op de knop van Wienen legde Gerrit Russchenberg uit hoe de website werkt. De aanwezigen waren enthousiast over het gebodene.

De Canon van Katwijk geeft aan de hand van 34 zogeheten vensters verdeeld over acht tijdvakken een inkijk in de geschiedenis van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. De canon vormt daarmee in feite de tijdlijn van de gemeente Katwijk en geeft antwoord op vragen als “Wat deden de Romeinen hier?

Hoe kwam Spinoza in Rijnsburg? Is de paardenmarkt van Valkenburg de oudste paardenmarkt van Nederland? Hoe zat het met de kunstenaarskolonie in Katwijk? Wat was het Heerenschool? De Tweede Wereldoorlog, wat heeft die hier teweeg gebracht?”
Vier jaar lang hebben Oud Katwijk, Oud Rijnsburg en Oud Valkenburg aan de canon gewerkt. In totaal twintig schrijvers hebben de vensters geschreven. Het zijn korte teksten over kenmerkende onderwerpen uit de geschiedenis van de drie kernen. Van daaruit kan verder gezocht worden naar mee r informatie. Negen vensters gaan over het gehele gebied, zes over Valkenburg, zeven over Rijnsburg en dertien over de beide Katwijken.

De website is gereed, maar blijft in bewerking. Er is een permanente uitnodiging aan een ieder om er elementen aan toe te voegen. Verhalen, verdieping en verbreding zijn welkom. De website moet niet een statisch gegeven, maar een levend ding zijn.
En er komt nog meer. Dit najaar verschijint de canon in boekvorm en er volgt nog een bewerking voor het onderwijs. Er blijft hiermee en met het onderhouden van de website nog veel werk te doen.
Is uw nieuwsgierigheid geprikkeld? Ga dan snel naar de Canon van Katwijk: http://www.canonvankatwijk.nl.

Ook interessant

Nieuwsbrief april 2023

Vereniging Oud Valkenburg zet jongste lid in het zonnetje

Expositie over Marinus Post

Algemene ledenvergadering 20 april 2023

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven