Gedeputeerde De Zoete en Directeur Erfgoedhuis Hendriks bezoeken het Torenmuseum

De skeletten van de man en de vrouw werden opgegraven tijdens de archeologische onderzoekswerkzaamheden in de jaren 1985 tot en met 1988. Deze vonden destijds plaats vanwege de aanleg van de N206. Bij die opgravingen werd onder andere een deel van een groot grafveld blootgelegd, waarin ook de man en de vrouw waren bijgezet die no onderdeel uitmaken van het botonderzoek. Er werd nog een groot aantal andere skeletten uit de Romeinse tijd aangetroffen. Die vondst van onverbrand botmateriaal is opmerkelijk, omdat overledenen in die tijd gewoonlijk werden gecremeerd. De vragen rond dit grafveld – bijvoorbeeld waarom deze mensen hier werden begraven – zijn nog altijd niet opgehelderd.

Nelly Smits, Willy de Zoete en Mariëlle Hendriks in het Torenmuseum

Baby’s
Onder de skeletten waren er 114 van baby’s. Het Torenmuseum in Valkenburg heeft als prominent item in de collectie een volledig intact babyskelet dat hier werden gevonden. Dat skeletje wordt nu discreet tentoongesteld in het museum. De klaarblijkelijk uitzonderlijk hoge kindersterfte wekte kort na de vondst al de interesse van archeologen en was reden voor onderzoek aan de skeletjes.

Lood
Daaruit kwam voort dat de botresten een zeer hoog gehalte aan lood bevatten. Loodvergiftiging was dan ook de vermoedelijke doodsoorzaak. Dit metaal was in de Romeinse tijd alom tegenwoordig. Vanwege het lage smeltpunt is het giftige metaal gemakkelijk te verwerken. Het werd onder andere gebruikt voor leidingen en de bekleding van aquaducten. Het Torenmuseum heeft ook een aardewerken schaaltje in de collectie dat is gerepareerd met lood. Door dit veelvuldig voorkomen van het materiaal kregen baby’s het lood al met de moedermelk binnen.
Tentoonstelling Evert van Ginkel, maakte video-opnames van het bezoek aan het Torenmuseum. De video met de opnamen in het Torenmuseum zal op de tentoonstelling in Alphen aan den Rijn te zien zijn.

De Zoete gaf naar aanleiding van deze informatie aan hoe dit haar raakte en hoe belangrijk dit soort onderzoek skeletonderzoek voor haar is. Er komt een tentoonstelling over dit onderzoek in Alphen aan den Rijn. TGV, het bedrijf van archeoloog.

Hendriks en De Zoete bekijken een ‘serious game’ op de Romeinetentoonstelling in het Torenmuseum: spelenderwijs leren.

Ook interessant

Nieuwsbrief april 2023

Vereniging Oud Valkenburg zet jongste lid in het zonnetje

Expositie over Marinus Post

Algemene ledenvergadering 20 april 2023

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven