In Memorium Jan Portengen

Op vrijdag 1 oktober 2021 is op 92 jarige leeftijd Jan Portengen overleden. Hij was een actief lid van onze vereniging. Hij staat bekend als ‘de historicus van Valkenburg’. Vereniging Oud Valkenburg prijst zicht gelukkig dat het zijn grote hobby was de geschiedenis van ons dorp te onderzoeken en deze in boekvorm te presenteren aan een groter publiek. Zijn veelzijdigheid kwam tot uitdrukking in de zes boeken over Valkenburg die hij ons nalaat.
Dertig jaar terug kwam zijn boek ‘Zicht op Oud Valkenburg uit’. Van de Romeinen tot de Franse tijd werd de geschiedenis van Valkenburg opgetekend. Zijn tweede boek ging specifiek over de meidagen van 1940. ‘Herleefd verleden; strijd om Valkenburg’.

Persoon centraal
Wat in zijn boeken opvalt is dat Jan de verhalen vertelt aan de hand van ‘oral history’: de getuigenissen van dorpelingen. Jan was zeer geïnteresseerd in de persoon. Zijn volgende drie boeken ‘Gesprekken met Valkenburgers’, ‘Huizen en mensen 1795–1832’ en ‘Mensen en huizen 1832–1888’ bevestigen dat. Het zesde boek ‘Delta dorp, Valkenburg in de Franse tijd’ is het vervolg op zijn eerste boek. Dit boek was bijna voltooid toen hij overleed.

Onschatbare waarde
De inbreng van Jan Portengen was van onschatbare waarde voor Vereniging Oud Valkenburg, maar meer nog voor het dorp als geheel. We wensen de familie sterkte bij de verwerking van het verlies.

Ook interessant

Nieuwsbrief april 2023

Vereniging Oud Valkenburg zet jongste lid in het zonnetje

Expositie over Marinus Post

Algemene ledenvergadering 20 april 2023

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven