Interview met ons veruit jongste lid

Peter Jongeneel is de zoon van Annemieke en Mattijs Jongeneel. Ja, inderdaad, die van de benzinestations. Hij zit in groep zeven van basisschool De Burcht.
Hij heeft al jaren iets met geschiedenis. Dat bleek al vroeg door zijn hoge cijfers voor dat vak op school. “Dat heb je van je oma Star” reageerde zijn moeder op zijn mooie rapportcijfer.

‘opi’ Van Tol.
Peter is de achterkleinzoon van ‘opi’ Van Tol. Velen zullen hem herinneren van zijn slagerij op de hoek van de Broekweg. “Mijn opi zat in de Tweede Wereldoorlog in het verzet!” vertelt Peter trots. Hij heeft hem nooit gekend, maar hij is wel heel erg blij met de dingen die hij van hem heeft geërfd: De wikkels van een pakje sigaretten die in de oorlog gedropt zijn door de Engelsen.
Ook heeft hij nu de insignes die zijn overgrootvader na de oorlog heeft gekregen van onze bevrijders.
Opi Van Tol woonde in de bungalow op de hoek van het straatje van de Broekweg naar het Dorpshuis. Precies op de plek waar tweeduizend jaar geleden midden tussen de barakken het hoofdkwartier van ons Romeinse castellum stond. IN PRINCIPIIS staat er dan ook op de zijgevel.
Nadat Peters vader het huis onlangs gekocht heeft is de hele tuin bijna letterlijk op z’n kop gezet. Er is dus geen vijvertje meer en ook geen mooie berk.
Daar kwam iemand op af die aan de oppervlakte stukjes Romeins aardewerk zag liggen en met z’n metaaldetector de omgewoelde grond wilde afzoeken.
Toen Peter dat thuis hoorde is hij daar dezelfde avond nog met zijn eigen metaaldetector op af gegaan. Maar geen gouden munt te vinden… Wel stukjes Romeins aardewerk.

Het hoefijzer
Peter heeft wel iets anders: een bijzonder hoefijzer. Gevonden bij het plastic rapen op het weiland van de familie Jongeneel aan de Voorschoterweg (ja, van het transportbedrijf). Zijn moeder heeft veel verstand van paarden en vond het hoefijzer toch wel bijzonder. Het dik geroeste ijzer kon wel eens echt heel oud zijn.
Een zoektocht op het internet en een gesprek met een kenner leverde geen uitsluitsel. Het is in ieder geval niet Romeins…
Het is leuk dat onze Peter nog goed weet dat ik een behoorlijke tijd geleden in zijn klas ben geweest met een hele mooie onderkaak uit de tweede eeuw. Gevonden in het grafveld op het Veldzicht. Die kaak is wetenschappelijk onderzocht op de vakgroep Archeologie van de Universiteit van Leiden. Daaruit kwam dat deze kaak van een Valkenburger was die hoorde bij de Cananefaten. Een Germaans volk dat leefde in een gebied dat we nu Zuid-Holland noemen. Maar om zo’n echte menselijke onderkaak in de klas vast te mogen houden, dat vergeet je niet meer!
Wat ook veel indruk op Peter heeft gemaakt is het bloemen leggen op de Erebegraafplaats bij de kerk. Samen met z’n omi Van Tol bij de
Dodenherdenking en op 10 mei met school. Met de verhalen die daarbij verteld werden. Maar als er aan het eind van het laatste schooljaar door zijn juf Jacqueline een puzzeltocht wordt georganiseerd, waarbij je kunt kiezen voor de Romeinen of voor de Tweede Wereldoorlog dan kiest hij wel voor de Romeinen! Samen met zijn moeder spreken we af dat Peter op zijn eigen naam lid wordt van de Vereniging Oud Valkenburg.
Hij is daarmee veruit ons jongste lid!
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Herman Dijkhuizen

Ook interessant

Nieuwsbrief april 2023

Vereniging Oud Valkenburg zet jongste lid in het zonnetje

Expositie over Marinus Post

Algemene ledenvergadering 20 april 2023

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven