Vreemde vogels – februari 2016 – Formatievliegers

 

De NAVO is in 1949 opgericht met als doel door onderlinge samenwerking de veiligheid van niet-communistische landen van Europa en Noord-Amerika tegen eventuele agressie van de Sovjet-Unie te waarborgen. Het verdrag wordt op 4 april in Washington door twaalf landen getekend.

De Marine Luchtvaart Dienst is in 1959 nauw betrokken bij de festiviteiten rond het 10-jarig bestaan van de NAVO. In april van dat jaar staan vier formatievluchten gepland, boven vier verschillende steden, in wel vier verschillende landen. De eerste formatievlucht vindt plaats op 14 april. Drie Neptunes van het op Valkenburg gebaseerde vliegtuigsquadron 320 vliegen samen met drie Britse Shackletons over de Franse haven Le Havre tijdens de binnenkomst van enkele marineschepen. Twee Neptunes keren na de formatievlucht terug naar Valkenburg. De derde landt op het Franse vliegveld Evreux.

De tweede formatievlucht is ruim een week later en gaat over België. De formatie bestaat ook dit keer uit drie Neptunes en drie Britse Shackletons. In formatie scheren zij over de Schelde terwijl een drietal marineschepen de haven van Antwerpen aanlopen. Net als bij de vorige formatievlucht keren er twee Neptunes huiswaarts. Het derde toestel landt op het vliegveld Deurne nabij Antwerpen. De Neptune bemanning brengt, net als in Le Havre, de nacht door op de Nederlandse onderzeebootjager Hr. Ms. Utrecht.

Het is nog vroeg in de ochtend van zaterdag 25 april als drie marineschepen afmeren in de sluizen van IJmuiden. Na het schutten varen de schepen richting Amsterdam. Tien minuten voor het afmeren aan het Stenen Hoofd vliegen drie Neptunes en drie Shackletons in formatie langs de schepen. Hoogstwaarschijnlijk vliegen de toestellen vervolgens in formatie richting Valkenburg. Behalve de drie Neptunes landt er ook een Shackleton op het vliegkamp.

De tien bemanningsleden plus de acht passagiers van het Britse toestel worden in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan het officiële programma in Amsterdam. Gemakshalve ga ik er van uit dat de nacht, of op zijn minst slechts een klein deel daarvan, door de Britten wordt doorgebracht op het in Amsterdam afgemeerde Britse marineschip HMS Agincourt. Zondag, aan het eind van de middag, vertrekt de Shackleton vanaf het vliegkamp richting haar thuisbasis St Mawgan. Vanwege te slechte weersomstandigheden komt de geplande formatievlucht boven Londen op 28 april te vervallen.

Na de val van de Berlijnse Muur (1989) en het uiteenvallen van het Warschaupact (1991) zijn bijna alle voormalige Warschaupactlanden overgelopen naar de NAVO. Met een leger van circa 2000 man is een Montenegro een ware aanwinst voor het bondgenootschap.

Ook interessant

Het Verdwenen Vliegveld

Fietstocht rond voormalig vliegveld Valkenburg

Ongeval met de (I) UH-1 Augusta-Bell met registratienummer 223 van de Marineluchtvaartdienst

Vreemde vogels – december 2017 – Beschermers

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven